Zašto se medicinskim sestrama u većini bolnica ne priznaje fakultetska diploma?

Medicinske sestre u Hrvatskoj koje su završile fakultete (diplomski studij menadžmenta na Medicinskom fakultetu kao sveučilišni studij te stručni studij na Zdravstvenom veleučilištu), a neke od njih su završile i doktorski studij, u većini bolnica primaju plaću kao da imaju srednju stručnu spremu.

Od dobro upućenih izvora doznali smo da ni Ministarstvo zdravstva ni Hrvatska komora medicinskih sestara nisu riješili ovaj problem te da su se sestre samo u nekim bolnicama uspjele izboriti da im se prizna VSS pa primaju veću plaću od medicinskih sestara u drugim bolnicama.

“Već dvije godine na nekim radnim mjestima u KB-u Dubrava je sestrama priznat VSS, a od svibnja ove godine i na Rebru. Imamo informacije da se VSS priznaje i sestrama na Svetom Duhu”, rekao nam je izvor iz jedne zagrebačke bolnice.

Poslali smo upite u većinu velikih bolnica u Hrvatskoj i potvrđeno nam je kako neke priznaju koeficijent, a neke ne, što znači da za isti posao i s istim stupnjem obrazovanja sestre nisu u svim bolnicama jednako plaćene, piše Index.hr.

U KB Dubrava je tako koeficijent za VSS priznat medicinskim sestrama i tehničarima koji su završili fakultete.

“Prema Pravilniku o organizaciji rada i ustroju radnih mjesta u KB Dubrava Zagreb na sistematiziranim radnim mjestima za koja je predviđen VII. stupanj obrazovanja kolegicama i kolegama priznat je koeficijent sukladno obrazovanju”, stoji u odgovoru Sanje Piškor, pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo i glavne sestre bolnice.

I Vesna Stužić, glavna sestra u KB-u Merkur, odgovorila nam je da je visoka stručna sprema priznata medicinskim sestrama na mjestima određenim sistematizacijom te da prostora za poboljšanje ima.

Samo nekim sestrama priznata VSS

U Općoj bolnici Šibensko-kninske županije nekim sestrama također je priznata visoka stručna sprema.

“U slučaju da rade na radnim mjestima koja zahtijevaju visoku stručnu spremu ili magisterij, tada imaju odgovarajući koeficijent. Ipak, važno je naglasiti da takvih radnih mjesta nema puno”, stoji u odgovoru Opće bolnice Šibensko-kninske županije za Index.

U Općoj bolnici Karlovac kažu da je visoka stručna sprema priznata samo pomoćnicama ravnatelja za sestrinstvo.

“Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama predvidjela je na poslovima pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo visoku stručnu spremu, dok na ostalim radnim mjestima za sada nije predviđena visoka stručna sprema. Vjerujemo i nadamo se da će Vlada RH uskoro donijeti novu Uredbu i sukladno tome koeficijente jer postoji potreba za istima”, kažu nam u OB-u Karlovac.

Ista je stvar i u Općoj bolnici Pula.

“Sestrama s VSS nije priznat veći koeficijent za plaću jer Pravilnik ne prepoznaje visoku stručnu spremu za opće bolnice pa ni nemamo sistematizirana navedena radna mjesta, osim na radnom mjestu glavne sestre bolnice (Pravilnikom i sistematizacijom prepoznata stručna sprema).”

“Nije riješeno nagrađivanje medicinskih sestara koje imaju završen diplomski studij”

U Općoj bolnici “Dr. Josip Benčević” Slavonski Brod medicinskim sestrama koje su završile fakultete ne priznaje se koeficijent koji im pripada prema stečenoj visokoj stručnoj spremi.

“Medicinske sestre raspoređene su na radna mjesta utvrđena Pravilnikom o sistematizaciji radnog mjesta i opisa poslova. U skladu s radnim mjestom, dodijeljen je koeficijent prema Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Zakonskim i podzakonskim regulativama nije riješeno nagrađivanje medicinskih sestara koje imaju završen diplomski studij, odnosno visoku stručnu spremu”, kažu za Index u toj bolnici.

Medicinske sestre u jednoj od najvećih bolnica u Hrvatskoj, KBC-u Sestre milosrdnice, također ne primaju plaću sukladno završenom fakultetu i sve sestre s VSS-om plaćene su kao da imaju završenu srednju školu.

“Nažalost, u našoj bolnici se sestrama ne priznaje koeficijent za VSS. Deset godina nakon završetka obrazovanja prve generacije visokoobrazovanih medicinskih sestara (diplomirane medicinske sestre/magistre sestrinstva/doktori znanosti) i obraćanja nadležnim institucijama, nismo prepoznate u sustavu zdravstva niti su iskorištene kompetencije koje smo stekle tijekom našeg školovanja, a koje bi mogle pomoći rasterećenju zdravstvenog sustava. Primjerice, visokoobrazovane sestre mogle bi u zdravstvenom sustavu raditi na onim radnim mjestima na kojima bi imale organizacijsku i provedbenu odgovornost te bi im za to mogla biti priznata i adekvatna plaća”, odgovorila nam je glavna sestra i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Biserka Režek.

Ni diplomirane sestre u KBC-u Osijek nemaju priznat koeficijent za VSS.

“KBC Osijek nema svojim aktom o sistematizaciji utvrđeno radno mjesto za medicinske sestre koje su stekle visoku spremu, odnosno zvanje magistra sestara, budući da ovo radno mjesto ne predviđa Uredba o nazivima radnih mjesta i složenosti poslova u javnim službama”, stoji u odgovoru KBC-a Osijek za Index.

Ministarstvo šuti

Upit o tome smo poslali Ministarstvu zdravstva 20. studenoga, no ne odgovaraju nam ni nakon više od dva tjedna, a odgovore nismo dobili ni od ove tri bolnice u kojima sestrama priznaju VSS.

Na pitanje što su oni poduzeli da se izbore za medicinske sestre koje su završile fakultete da im se prizna stručna sprema, samo su nam odgovorili da pitanje plaća i koeficijenata nije u njihovoj nadležnosti.

“HKMS se svejedno uključila u pitanje priznavanja prethodno navedenih pitanja te se u nekoliko navrata obratila Ministarstvu zdravstva, potaknula temu na sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora, istaknula ovaj problem na Okruglom stolu kod Predsjednice Republike Hrvatske i o istom problemu govorila na svim forumima i skupovima.

S obzirom na opisani angažman, neovisno o nenadležnosti, nadamo se da je razvidno kako smo se vrlo intenzivno uključili u izjednačavanje statusa medicinskih sestara sa završenim visokoškolskim obrazovanjem s drugim zdravstvenim djelatnicima kojima se isto automatski priznaje nakon završetka obrazovanja i što mislimo o ovoj činjenici”, stoji u odgovoru Slave Šepec iz HKMS-a za Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...