Zbog slučaja Daruvarac burno na Gradskom vijeću; “Izlazak tog psihopata slavljen je u kafiću”

Slučaj Daruvarac digao je javnost na noge. Građani su ogorčeni puštanjem na slobodu Darka Kovačevića koji je brutalno pretukao Zadranku (18).  Oko ‘slučaja Daruvarac’ oglasila se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kao i premijer Andrej Plenković. Za srijedu je najavljen miran prosvjed u Zadru pod nazivom ‘Mirno okupljanje protiv pravosuđa koje štiti nasilnike’. Burno je danas zbog Daruvarca bilo i na sjednici zadarskog Gradskog vijeća.

“U organizaciji GRAĐANSKE INICIJATIVE, 19.12. 2018. u 15h održat će se prosvjed građanki i građana povodom brutalnog premlaćivanja djevojke koje je počinio Darko Kovačević zvan “Daruvarac”. Ovaj slučaj nam iznova pokazuje da sustav, koji bi trebao štititi žrtve nasilja, u praksi ne funkcionira. Hrvatska NEMA nacionalnu politiku koja bi se efikasno bavila svim oblicima nasilja nad ženama. Hrvatske institucije su ponovo zakazale i nasilnik se može braniti sa slobode. Naše sudstvo je ili nesposobno, ili korumpirano, ili oboje.

Osoba s preko 40 prekršajnih i kaznenih djela je slobodna, 6 mjeseci nije bilo dovoljno za prikupiti dokazne materijale, žrtva se (re)traumatizira pozivima na svjedočenje, a sudski proces ostaje neizvjestan. Nije li vrijeme da kažemo dosta? Ne zaboravimo, ovo je strukturni problem. Prema podacima MUP-a, u posljednjih 5 godina, 90 žena je ubijeno od strane njihovih (bivših) muževa, (bivših) partnera ili drugih bliskih muških osoba. Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj je zlostavljana. Nepovjerenje u sustav, osuda od okoline, strah, krivnja, ekonomska ovisnost – sve su to razlozi da mnoge žrtve skrivene od očiju javnosti ne prijavljuju nasilje.

Tu smo da pokažemo građansku solidarnost i hrabrost, da se suočimo s problemom nasilja kao strukturnim problemom, da zajednički kažemo “DOSTA!” kako se ovakvi slučajevi ne bi nikada više ponovili. Sudionice i sudionike molimo da ne ističu nikakve stranačke simbole i oznake te da ne pišu prijetnje. Ponesite zviždaljke, šuškalice i transparente. Okupljamo se u 15h u srijedu na Narodnom trgu te krećemo Županijskom sudu”, stoji u pozivu na prosvjed. Kako javlja Dnevnik.hr na sjednici zadarskog Gradskog vijeća glavna tema bio je slučaj Daruvarac.

“Zbog čega se nije sastalo gradsko Vijeće za prevenciju povodom nemilog događaja puštanja psihopata koji je prebio našu sugrađanku? Naš je grad punio medijske stupce danima, a vi se niste oglasili. Sutra opet imate prosvjed, svi su se političari oglasili, a vi niti riječ. Izlazak tog psihopata slavljen je u kafiću. Ne bi me začudilo da je ta osoba prijavila skup i zatražila od grada mjesto za slavlje”, rekao je predsjednik gradskog SDP-a Antun Novoselović gradonačelniku Dukiću.

Dukić mu je odgovorio i rekao da su prosvjedi opravdani, no da je Grad u stalnom kontaktu s obitelji žrtve. “Kao otac triju kćeri i kao gradonačelnik, ne mogu skriti da su građani razočarani tim postupkom. Taj je prosvjed sasvim opravdan. Ja nemam ovlasti sto se tiče pravosuđa, ali mi je drago što je došao ministar. Što se grada tiče, mi smo u stalnom kontaktu s obitelji.”

Novoselović je na to dodao da političari moraju javno osuditi taj događaj. “Mi kao grad moramo barem materijalno pomoći obitelji koja je više puta proživjela traumu. Pitam se u kojem mi to gradu živimo. Mi u politici to moramo javno osuditi, a vi ste morali imati svoj javni istup i osuditi tog psihopata”, naglasio je Novoselović.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...