425 potpisa građana Biograda; Traže paušal od 200 kuna po krevetu, ali gradski oci ih odbili

Prilikom održavanja 12. sjednice GV Grada Biograda na moru, potpredsjednik GV iz redova oporbe Ante Fuzul, dipl. ing. dostavio je predsjedniku GB Grada Biograda Tončiju Šangulin, te svim vijećnicima prijedlog odluke o određivanju paušalnog iznosa poreza u visini od 200 kn po krevetu odnosno kamp jedinici na uvrštavanje na dnevni red i donošenje na navedenoj sjednici. Odbijeno je i samo uvrštavanje na dnevni red sjednice, te time odbijen i sam prijedlog.

Po odbijanju prijedloga, a zbog bojazni da bi se iznajmljivači na području grada Biograda mogli dovesti u nezavidan položaj zbog nedonošenja takve Odluke čime bi njihova porezna obveza u tom slučaju bila 840 kn po krevetu ili kamp jedinici, vijećnici GV iz redova MODES-a Ante Fuzul i Krsto Milačić, su kroz inicijativu građana pokrenuli prikupljanje potpisa za peticiju te su tijekom 2 održavanja štanda za prikupljanje potpisa za ovu peticiju prikupili 425 potpisa građana.

Tijekom održavanja štanda potpise su mogli dati samo građani Biograda. Dobar dio onih koji su htjeli dati potpise nije bio u gradu, ali im se ovim putem zahvaljujemo na potpori koju su pružili, usmenim ili pisanim putem kao i želji da svojim potpisima podrže peticiju. Isto tako, zahvaljujemo se svima onima koji su svojim potpisom podržali ovu inicijativu, kao i onima koji se na to iz ovih ili onih razloga nisu potpisali, ali je iz njihovih riječi bilo jasno da podržavaju našu inicijativu.

Već i sama inicijativa koja je pokrenuta urodila je time da je Gradska uprava sastavila prijedlog odluke i dana 4.1.2019. godine pokrenula savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za prijedlog Odluke koja donosi 4 zone i paušalne iznose od 150 kn za Kakmu i Jankolovicu, 200 kn za kamp jedinice i 250 kn za postelje za Kosu zapad i Torove, te 300 ili 350 kn za područje grada južno od JTC ovisno o gradskom naselju za postelje odnosno kamp jedinice. Mi se s tim ne slažemo, te ćemo u proceduru krenuti na način da ćemo tražiti korekciju navedene odluke na način da se grad podijeli na 2 zone, budući da u zoni Jankolovice i Kakme gotovo i nema iznajmljivača, a gradsko područje južno od JTC je područje u kojem se podjednako (loše) zarađuje.

Naime, većina iznajmljivača koja je bila na potpisivanju peticije izjavila je da se radi od 30-40 dana u zoni iznad JTC, a područja ispod JTC koja su bliže moru su na 50- 60 dana kad govorimo o privatnom smještaju. Rijetki su oni koji imaju bolju popunjenost od toga.

Osim toga, Gradska uprava je kroz povećanja nameta u vidu komunalne naknade, novog obračuna sakupljanja i odvoza komunalnog otpada, ukidanja popusta kod plaćanja komunalnog doprinosa, najviše stope prireza već dovoljno opteretila građane te smatramo da se kroz ovu Odluku taj udar može amortizirati donošenjem paušalnog iznosa od 200 kn za prvu zonu južno od JTC, te 150 kn za drugu zonu (Torovi, Kosa zapad, Jankolovica, Kakma). Nadalje, tražiti ćemo da se navedena Odluka donese na način da se ne mijenja narednih 5 godina, što predstavlja kratkoročno investicijsko razdoblje, čime bi se iznajmljivačima dala porezna sigurnost pri ulaganju i formiranju cijena u kratkoročnom razdoblju, te dovelo do toga da se ulaže u kvalitetu smještaja, a opet kako bi se ponuda privatnog smještaja u gradu podigla na višu razinu, te time i grad kao destinacija podigao na višu razinu i izdigao iz ponude sunce i more koju trenutno nudi.

– Takav prijedlog smo predali na protokol Grada uz kopiju peticije potpisane za tu svrhu sa 425 potpisa građana Grada Biograda na Moru, koji su time demokratskim putem izrazili svoju volju, te očekujemo od gradske vlasti (prvenstveno tu mislimo na vijećnike HDZ-HSU) da prihvate njihovu volju. U protivnom neka sami objašnjavaju svima njima, zašto su se kao predstavnici tih građana oglušili na njihov zahtjev. Nas će isto tako zanimati njihovo objašnjenje, razlog zbog kojeg su zanemarili volju i prijedlog prvenstveno iznajmljivača i članova njihovih obitelji od kojih su neki i bliski članovi u obitelji tih istih vijećnika. Mi se ipak nadamo da će prevladati razum te da će naš prijedlog biti usvojen, no to ne ovisi o nama, već o gradonačelniku. Ovi drugi ionako rade kako on kaže, objašnjava u ime Inicijative građana Ante Fuzul, potpredsjednik GV grada Biograda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...