Akcija mladih i Zadarski blok tvrde: “Računi za čistoću povećat će se za 1000 posto”

Akcija mladih od 2013. godine upozorava na štetnost i protuzakonitost projekta CGO Biljane Donje.

Povodom toga, kažu:

Odgovorno tvrdimo da je to skup i ekološki neprihvatljiv projekt iza kojega više stoje interesi građevinarsko-interesne grupacije nego projekt rješavanja gospodarenje otpadom kao ogromnog komunalnog problema Zadra i Zadarske županije.

Akcija mladih cijelo vrijeme nudi rješenja u smjeru smanjivanja količina otpada zakonitim odvojenim prikupljanjem, smatramo da se CGO mora raditi prilagođeno smjernicama Europske komisije u smjeru sortiranja i kompostiranja, a ne zastarjele i preskupe MBO tehnologije.

U tom pogledu smatramo nevjerodostojnim od strane vladajućih konstantno ponavljanje fraze o 70% udjelu financiranje od strane EU iz Kohezijskog fonda?! Osobito nakon 160 milijuna eura teškog povećanja udjela Grada Zadra i Zadarske županije u financiranju izglasana uz naše protivljenje prošle godine. Tražimo da nam iz nadležnog gradskog i županijskog ureda, te iz tvrtke Eko Zadar točno navedu koji dio, u točno kojoj vrijednosti se to financira CGO Biljane donje? Iz kojeg dijela ogromnog Koehezijskog fonda, iz kojeg programa i u kojem programskom razdoblju se financira? Molimo slobodno nam navedite službenu poveznicu na stranicama Europske komisije gdje se vidi iznos sredstava, razdoblje i drugi potrebni podaci o financiranju CGO Biljana donjih? Ne financiranju natječajne dokumentacije i promotivnih aktivnosti što je kap u moru, nego baš te 70% izgradnje koji su buduća zadarska Glinica ako se upustimo u ovaj projekt kako ga je needucirani hdz zamislio?

Nije li čudno da nikad, a ova pitanja opetovano ponavljamo od 2013. godine nikada niste ponudili konkretan odgovor?

Znamo da vam je to nemoguće jer već godinama obmanjujete javnost sa CGO Biljane donje,  uvjeravajući ih da će to riješiti probleme smeća, Dikla… – pa i vašeg nerada.

Jedino što će to riješiti je dodatno bogaćenje podizvođača, a sve na račun građana koji prema našim izračunima mogu postepeno, a najdulje za nekoliko godina očekivati povećanje računa za čistoću čak do 1000%. Poskupljenja računa za čistoću već su počela, a stihija u gospodarenju otpadom se samo povećava. Kako će tek biti kad se budu moralo plaćati CGO-u 80 do 100 eura po toni samo za ulaz smeća u CGO, pa 30 do 50 eura po toni za zbrinjavanje skupo posušenog ostatnog RDF-a? Uz ogromne problema rada MBO tehnologije koji se već vide  kod Kaštijuna i Viškova u Primorsko-goranskoj županiji?

Mjesečni račun od 400,00 kn prosječno nažalost će biti jedino što će se dogoditi Zadranima i Zadarskoj županiji ovim što planira hdz.

Rješenja koja nudimo u Akciji mladih naprotiv uvijek počivaju na manjim građevinskim izdacima, ali zato na visokom zapošljavanju ljudi i kapaciteta na pitanjima ekološkog prikupljanja otpada, njegovog komercijalnog unovčavanja i smanjivanja cijena računa čistoće u konačnici.

U tom smislu Akcija mladih i Zadarski blok najavljujemo gostovanje poznatog ekološkog aktivista Vjerana Piršića iz udruge Eko-Kvarner koji će u utorak, 29. siječnja 2019. sa početkom u 19 sati u prostorijama mjesnog odbora Poluotok održati predavanje: “Kako korištenjem modela održivog razvoja i cirkularne ekonomije riješiti sve komunalne probleme (bez suvišnih zašto) ?”

Ovo predavanje je još jedan napor Akcije mladih i Zadarskog bloka u informiranju i edukaciji javnosti o štetnim politikama koje u Zadru i županiji provode vladajući. Ukazati ćemo na nužnost promjena koje će upravo potrebe lokalnog stanovništva staviti u središte zanimanja javnih vlasti. Mi smatramo da turizam postoji zbog našeg grada i nas, a ne da mi postojimo zbog turizma ili još gore da trebamo nestati iz Zadra kako bi se grad podredio divljačkom ekspanzivnom turizmu koji donosi komunalnu stihiju koja tjera lokalno stanovništvo na odlazak i odustajanje od života u Hrvatskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...