Blaženka Divjak: “Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama sadržavat će cjelovito rješenje”

Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama sadržavat će cjelovito rješenje koje će obuhvatiti prevenciju različitih vrsta nasilja, a Povjerenstvo za njegovu izradu obradit će tri velika segmenta u prevenciji nasilja u školama, rekla je u ponedjeljak ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odgovarajući na pitanja novinara.

“Plan je takav da Povjerenstvo obrađuje barem tri velika segmenta u prevenciji nasilja u školama. Jedan je novi zakonodavni okvir, drugi dio se odnosi na projekte koje treba provoditi u školama i izvan škola da bi se osvijestila nulta tolerancija na nasilje, ali i da bi se razvili mehanizmi prevencije nasilja, a treći je podrška, kako učiteljima i učenicima, tako i roditeljima”, rekla je ministrica Divjak u Brestovcu Orehovičkom gdje je u ponedjeljak otvorila prvu hrvatsku učionicu za igrifikaciju.

Na pitanje novinara što će se poduzeti kada je u pitanju prevencija nasilja nad profesorima, ministrica je odgovorila kako se “ide na cjelovito rješenje koje govori o prevenciji različitih vrsta nasilja, ne samo učenika prema učeniku, nego i učenika prema nastavniku, ali i roditelja koji također može biti upleten u različite aktivnosti u školi na način na koji mi ne bismo željeli”.

Nijaz Karić povukao se iz povjerenstva

Kada je riječ o članovima povjerenstva za izradu Akcijskoga plana, na pitanje je li zamjenik jednoga od članova povjerenstva kojega je predložio sindikat bio upleten u nešto što bi se moglo okvalificirati kao neprihvatljivo, ministrica je odgovorila kako je sindikat to demantirao.

Mediji su, naime, prenijeli da je Nijaz Karić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji je u povjerenstvo imenovan kao zamjenik člana Branimira Mihalinca, 2001. godine fizički nasrnuo na učenika.

Kako se doznaje iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, “ministrica Divjak je tokom vikenda bila u kontaktu sa šefom sindikata gospodinom Mihalincem i sindikati su demantirali informacije koje su se pojavile u javnom prostoru”.

“Nijaz Karić danas je u osobnom pismu ministrici Divjak dao do znanja da se povlači iz povjerenstva kako ne bi naškodio radu povjerenstva te najavio javna očitovanja sindikata oko samog slučaja”, dodaju iz MZO.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...