Božidar Kalmeta danas iznosi obranu u slučaju Remorker

Bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta, kojemu se sudi za izvlačenje novca iz cestarskih poduzeća, u srijedu bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebao iznijeti svoju obranu u kojoj će, po riječima njegova odvjetnika, ponovno odbaciti Uskokove optužbe za korupciju.

“Ispitano je 90 svjedoka i vještakinja financijske struke. Obavljene su 54 rasprave i niti jedan svjedok ne upućuje na Kalmetu kao počinitelja kaznenog djela”, kazao je Hini Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović.

Uskok u optužnici tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga tereti ga se i da je narudžbom promotivnog filma “Prometna renesansa Hrvatske” ministarstvo koje je vodio oštetio za 600.000 kuna.

Kalmeta od početka odbacuje optužbe, a nakon podizanja optužnica u aferi Remorker, a potom i zbog “Prometne renesanse Hrvatske” isticao je da je žrtva političkog progona. Prvu je optužnicu, tvrdio je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao “po nalogu Zorana Milanovića”, a drugu “kako bi se dodvorio Mostu”, koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.

Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić. Oni će svoje obrane iznijeti nakon prvooptuženog Kalmete.

Nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Nagodbu s tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket.
Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidiševića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...