Danas stiže jaka promjena, donosi temperaturu do minus 5 i snijeg u Zadar

Dijelovi Europe zatrpani su snijegom. Velike količine snijega pale su u Austriji i dijelovima Njemačke, a snježni pokrivač stvorio se čak i u Grčkoj.

Snijeg je za sada u većim količinama zaobišao Hrvatsku, ali prema novim prognozama čini se kako nas novi snijeg očekuje u nadolazećim danima.

Snijega će biti čak i na obali.

Danas snijeg i na obali, u Slavoniji moguća kiša koja će se smrzavati na tlu 

Kako javlja DHMZ, danas će biti umjereno, poslijepodne i pretežno oblačno. Glavnina oborina očekuje se u drugom dijelu dana, osobito u Dalmaciji gdje mogu biti izraženije. Na Jadranu će padati kiša, u unutrašnjosti i snijeg, a malo snijega moguće je i duž obale.

Poslijepodne će zapuhati umjereni jugozapadnjak, a na Jadranu i jugo koje će jačati prema noći. Jutarnja temperatura kretat će se od -8 do -3 °C, a na Jadranu od -1 do 4 °C. najviša dnevna očekuje se od 1 do 5, na Jadranu 4 do 9 °C.

Meteoportal Neverin.hr također javlja kako će danas biti pretežno oblačno uz oborine koje će češće biti u Dalmaciji i njezinoj unutrašnjosti. Dodaju kako će u većem dijelu unutrašnjosti bit će povremene kiše, a u višem gorju i slabog snijega.

Snijeg je ipak izgledniji u Lici te u unutrašnjosti Dalmacije gdje će se stvoriti i tanji snježni pokrivač.

Za kopno pak prognoziraju oborinu koja se može smrzavati u dodiru s hladnim tlom. Na srednjem i južnom Jadranu poslijepodne i navečer prognoziraju kišu koja može biti i obilnija, a dodaju i kako je moguća pojava grmljavine.

Prognoza po regijama

Kako su prognozirali meteorolozi DHMZ-a za HRT, danas će biti povremene susnježice i snijega, a na Jadranu kiše i to uglavnom drugom dijelu dana.

Javljaju tako kako će u  Slavoniji i Baranji sutra biti umjereno do pretežno oblačno. Povremenih slabih oborina bit će od sredine dana, i to uglavnom snijega. Zapuhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar. Jutro hladno uz temperaturu između -7 i -4, a najviša dnevna oko 2.

Pretežno oblačno, u drugom dijelu dana uz povremeno slab snijeg ili susnježicu, bit će sutra i u središnjoj Hrvatskoj. Poslijepodne će zapuhati umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura između -5 i -2, a najviša dnevna oko 3. Slabog snijega bit će i u gorju uz jutarnju temperaturu oko -5, a najvišu dnevnu oko 2.

Na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno uz ponegdje malo kiše. U unutrašnjosti Istre moguća je i susnježica, a duž obale i poneka pahulja snijega. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak, poslijepodne u okretanju na jugo. Poslijepodnevna temperatura slična današnjoj.

Na srednjem Jadranu promjenljivo oblačno, povremeno s kišom, u unutrašnjosti Dalmacije i susnježicom i snijegom.

Glavnina oborina očekuje se u drugom dijelu dana. Bura će okrenuti na jugozapadnjak, poslijepodne i jugo koje će prema kraju dana jačati. More većinom umjereno valovito. Jutro hladnije od današnjeg, a dnevna temperatura bez promjene.

Na južnom Jadranu djelomice sunčano, poslijepodne oblačnije, uz povremenu kišu, a u unutrašnjosti i susnježicu. Nakon bure, u drugom dijelu dana zapuhat će jugo koje će navečer i u noći jačati. Najniža temperatura između -2 i 2, a najviša dnevna oko 7, u unutrašnjosti oko 4.

Na snazi žuti meteoalarm

Danas je na snazi žuti meteoalarm za četiri regije. Za osječku regiju je na snazi žuti meteoalarm zbog niske temperature zraka.

U kninskoj regiji je također na snazi žuti meteoalarm, ali zbog mogućnosti stvaranja debljeg snježnog pokrivača, osobito u istočnim predjelima.

Za splitsku regiju je na snazi žuti meteoalarm zbog mjestimice jakog juga, s brzinama vjetra jačim od 40 km/h.

Na snazi je i žuti meteoalarm za dubrovačku regiju zbog mjestimice jakog juga, osobito na otocima. Srednja brzina vjetra bit će veća od 40 km/h.

Od srijede pretežno oblačno, od četvrtka se u unutrašnjosti očekuje snijeg

Od unutrašnjosti se od srijede očekuje umjereno do pretežno oblačno s povremenom slabom oborinom na granici kiše i snijega, javlja DHMZ.

Meteoportal Neverin.hr dodaje kako će u jutarnjim i prijepodnevnim satima u južnoj Dalmaciji biti kiše dok se u Zagori očekuje snijeg. Dodaju kako je prolazna kiša izgledna i u Istri  u njezinoj unutrašnjosti moguća je susnježica.

Od četvrtka se uglavnom očekuje snijeg, javlja DHMZ.

Prognoziraju kako će na Jadranu u srijedu biti promjenjivo vrijeme, a povremene kiše bit će uglavnom u Dalmaciji gdje je još prijepodne mjestimice moguća i obilnija oborina, osobito na krajnjem jugu.

Za Jadran prognoziraju sunčanije i uglavnom suho od četvrtka. Dodaju kako će na Jadranu zapuhati mjerena i jaka bura te sjeverni vjetar, koja će u petak slabjeti te okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Jutra će biti malo manje hladna, dnevna temperatura zraka bez veće promjene.

Novi hladni val ide prema Balkanu? 

Kako javlja meteoportal Severe Weather Europe, od sutra navečer se očekuje značajniji proboj hladnog zraka ka Balkanu što će pak donijeti više snijega, jakih vjetrova i hladnih dana od srijede nadalje.

Pišu kako će se počevši intenzivirati hladna struja koja će krenuti ka Balkanu ali i jugu Mediterana i Italiji.

S vremenom, dodaju, hladna fronta će se od Balkana prošiti ka Turskoj te istočnom Mediteranu.

Ipak, prognoziraju i kako će hladna fronta na Balkanu spustiti temperature na vrijednosti koje su niže 10 °C od prosjeka za ovo doba godine. Prema njima će se hladna fronta kretati najprije ka jugu i jugoistoku Mediterana što će u tim područjima izazvati nove snježne padaline.

Prognoziraju i kako će doći do značajnih snježnih padalina na jugu Apenina, u BiH te u Grčkoj, Makedoniji i Bugarskoj, donosi Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...