epidemija

Do 27. siječnja u zemlji najmanje 45 umrlih zbog gripe, među njima i dijete od 7 godina

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je do 27. siječnja registrirano ukupno 28.664 oboljelih od gripe, a dosad su pristigle dojave o 45 smrtnih ishoda zbog gripe i komplikacija uzrokovanih tom bolešću.

Raspon dobi preminulih osoba kreće se od sedam do 96 godina, a u ukupnom broju umrlih 25 osoba bilo je u dobi od 65 i više godina, s jednom ili više kroničnih bolesti.

Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti, odnosno povećan broj umrlih u odnosu na razdoblje izvan sezone gripe. To je stoga što gripu u određenim rizičnim skupinama, kao što su osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici neovisno o dobi, češće prate komplikacije i smrtni ishodi jer dolazi do pogoršanja osnovne bolesti, odnosno upale pluća ili sepse.

Prošli tjedan 11 tisuća prijavljenih slučajeva

Najviše prijavljenih slučajeva gripe, oko 11.100, pristiglo je prošloga tjedna, što upućuje na to da se približavamo vrhuncu epidemije koji uobičajeno traje nekoliko tjedana, nakon čega će broj oboljelih postupno padati.

Najviše oboljelih je zabilježeno u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji te Brodsko-posavskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Osim po intenzitetu obolijevanja koji je naglo porastao u drugoj polovici siječnja, ova sezone gripe razlikuje se i po vrsti cirkulirajućih virusa. Dominira virus gripe A H1N1, dok je prošle sezone prevladavao virus tipa B.

Po podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim europskim državama bilježi se porast intenziteta gripe, uz prisutnu cirkulaciju obaju podtipova virusa gripe A. U većini država intenzitet gripe je nizak do srednji, s iznimkom Rumunjske i Malte gdje se bilježi visok intenzitet.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar