fina

Do kraja 2018. osobni stečaj zatražilo 1.250 građana i 3 obrtnika

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Prema Fininom pregledu zbirnih podataka od 1. siječnja 2016. godine, od kada se primjenjuje Zakon o stečaju potrošača, do 31. prosinca prošle godine pokretanje izvansudskog postupka zatražila su 1.250 građana i tri obrtnika, odnosno osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost, a njihova ukupna dugovanja iznose 934,6 milijuna kuna.

Osobe koje su zatražile pokretanje postupka imaju ukupno 7.574 vjerovnika.

Najviše postupaka, više od polovice, pokrenuto je pred savjetovalištem u Zagrebu, koji sa 680 predmeta u ukupnom broju ima udio 54,3 posto, a slijede Osijek s 102 predmeta, Pula s 84, Split sa 61, te Rijeka, u kojoj su stečaj zatražile 52 osobe, pokazuju podaci Fine.

Na Zagreb se odnosi i najveći dio prijavljenih nepodmirenih obveza, 460,8 milijuna kuna ili 49,3 posto ukupnih prijavljenih dospjelih nepodmirenih obveza u svim postupcima.

Po iznosu prijavljenih dugovanja slijedi Split, u kojem je prijavljeno 119,8 milijuna kuna ili 12,8 posto svih prijavljenih nepodmirenih obveza.

Iznos dugovanja u postupcima pokrenutima u savjetovalištu u Osijeku je 62,9 milijuna kuna, a slijedi savjetovalište u Zlataru u kojem je u 23 postupka prijavljeno 49,9 milijuna kuna dugovanja, pokazuju podaci Fine.

U Zagrebu je izdano i najviše potvrda o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma – 439 od ukupno 917 u svim savjetovalištima.

Dosad je sklopljeno 16 izvansudskih sporazuma pred savjetovalištima, pri čemu Fina napominje da se, osim u jednom slučaju, radi o sporazumima koji su sklopljeni samo s dijelom potrošačevih vjerovnika.

U slučajevima kada izvansudski sporazum nije sklopljen sa svim potrošačevim vjerovnicima, uz sklopljeni izvansudski sporazum potrošaču se izdaje i potvrda o neuspjelom sklapanju izvasudskog sporazuma, napominje Fina.

Zakon o stečaju potrošača, kojim je omogućen osobni bankrot, stupio je na snagu 1. siječnja 2016. godine i po njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar