Donosimo kompletan program obilježavanja 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93.

U Domu Zadarske županije predstavljen je program obilježavanja 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93. koji će se održati pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Program se otvara u subotu, 19. siječnja sportskim turnirima u sjedećoj odbojci i streljaštvu, a središnji dio proslave održat će se u ponedjeljak i utorak, 21. i 22. siječnja 2019. godine.

„Ponosno i dostojanstveno obilježit ćemo jednu od najuspješnijih oslobodilačkih akcija hrvatskih postrojbi u Domovinskom ratu. Svjesni smo koliko je ona bila značajna za Zadar i cijelu našu županiju. Vojno redarstvenom operacijom Maslenica oslobođen je dio zadarskog zaleđa i uspostavljena kvalitetnija prometna komunikacija sjevera i juga Hrvatske“, istaknuo je župan Zadarske županije Božidar Longin.

U pripremnom dijelu održano je više sastanaka u Domu županije s predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata, jedinica lokalne samouprave, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja, kako bi događaj bio organiziran na najvišem mogućem nivou.

„Uz najavljeni dolazak visokih državnih dužnosnika iznimno nam je važno da se u obilježavanje uključi što veći broj građana. Mimohod ratnih postrojbi hrvatske vojske i policije doći će pogledati i djeca iz naših vrtića i osnovnih škola, jer je posebno važno da se onim najmlađima istakne važnost VRO Maslenica za naše područje, ali i da im pokažemo da smo ponosni na razdoblje Domovinskog rata“, poručio je župan Zadarske županije Božidar Longin.

U ponedjeljak se očekuje dolazak velikog broja visokih državnih dužnosnika i brojnih drugih uzvanika.

„Ministarstvo hrvatskih branitelja poziva sve hrvatske branitelje i njihove obitelji da se odazovu programu obilježavanja VRO Maslenica i da na taj način odamo počast svima onima koji su zaslužni da danas imamo neovisnu i demokratsku Hrvatsku“, kazao je državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić.

Program u ponedjeljak, 21. siječnja počinje u 8 sati budnicom Gradske glazbe Zadar, a nastavlja se polaganjem vijenaca na Središnjem križu na Gradskom groblju u Zadru u 9 sati. U 10 sati odaje se počast na Spomen obilježju Imotskim sokolovima, a u 10.15 na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u uvali Jazine.

U 10.30 kreće mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama preko Branimirove obale i gradskog mosta prema crkvi Sv. Šime gdje će biti održana Sveta misa za Domovinu. Program u ponedjeljak zaključuje se promocijom dviju knjiga s tematikom Domovinskog rata – u 12 sati u Kneževoj palači te u 18 na Sveučilištu u Zadru.

Program u utorak, 22. siječnja kreće u 9 sati polaganjem vijenaca u Kašiću, a nastavlja se u Islamu Latinskom, Posedarju te na Masleničkom mostu. U 12.30 predviđene su svete mise zadušnice za poginule hrvatske branitelje u crkvi sv. Frane u Podpragu i crkvi Marije zaštitnice kršćana u Paljuvu.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA 26. OBLJETNICE VRO MASLENICA’93.

Subota, 19. siječnja 2019.

SPORTSKI PROGRAM:

9.30 sati

Memorijalni turnir u sjedećoj odbojci, Sportska dvorana Višnjik, Zadar

10.00 – 12.00 sati

Turnir u streljaštvu malokalibarskim pištoljem

– sportska dvorana Mocire, Zadar

Nedjelja, 20. siječnja 2019.

8.00 sati

Koracima nade u istinu, hodnja predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Zeleni hrast – Kašić – Paljuv – Pridraga

SPORTSKI PROGRAM:

12.00 sati

Memorijalni maraton Da se ne zaboravi Maslenica –Posedarje – Novigrad

(smjer utrke: Maslenički most – Posedarje – Podgradina – Paljuv – Novigrad)

Ponedjeljak, 21. siječnja 2019.

8.00 sati        Budnica Gradske glazbe Zadar ulicama grada Zadra

9.00 sati        Polaganje vijenaca na Središnji križ, Gradsko groblje u Zadru

10.00 sati      Polaganje vijenaca na spomen obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi,Ulica Ante Starčevića, Zadar

10.15 sati      Paljenje svijeća na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, Trg kneza Višeslava, Zadar

10.30 sati      Mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama uz pratnju orkestra Oružanih snaga RH,

Trg kneza Višeslava, Obala kneza Branimira – Gradski most – Narodni trg – Široka ulica – katedrala sv. Stošije – Forum – svetište sv. Šime

11.00 sati      Sveta misa za Domovinu u svetištu sv. Šime

12.00 sati      Promocija knjige HMDCDR-a Domovinski rat – pregled političke i diplomatske povijesti,

Koncertna dvorana Kneževe palače, Poljana Šime Budinića 3, Zadar

18.00 sati      Promocija knjige Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991. godine,

Svečana dvorana Sveučilišta, Obala Petra Krešimira IV., Zadar

Utorak, 22. siječnja 2019.

09.00 sati      Polaganje vijenaca, Kašić

10.00 sati      Polaganje vijenaca, Islam Latinski

10.30 sati      Postavljanje vijenaca na spomen ploču postrojbama HRM, riva u Posedarju

11.30 sati      Polaganje vijenaca kod spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica ’93., zaštitni pojas DC 8 uz odmorište sjeverne strane Masleničkog mosta u Maslenici

12.30 sati      Sveta misa u crkvi sv. Frane, Podprag, Općina Jasenice

12.30 sati      Sveta misa u crkvi Marije zaštitnice kršćana, Paljuv

Nedjelja, 27. siječnja 2019.

10.00 sati      Sveta misa u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije, Škabrnja

11.00 sati      Polaganje vijenaca na spomen obilježje pogibije Dragana Gulana i Denisa Špike, Ražovljeva glavica u Škabrnji

Subota, 9. veljače 2019.

11.00 sati      Polaganje vijenaca na spomen obilježje HRM, 2. gardijskoj brigadi Gromovi i 145. brigadi HV, Novigrad

Srijeda, 13. veljače 2019.

10.00 sati     Spomendan stradanja franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, Donji Karin


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...