Dvoje mrtvih od posljedica gripe, deseci teško bolesni, a najgore tek dolazi

Virus gripe ubrzano se širi zemljom.

Dosad je registrirano 1125 oboljelih. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrdili su da su od posljedica bolesti preminule dvije osobe, javlja HRT. Vrhunac epidemije tek se očekuje.

Dr. Marko Kutleša s Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu je rekao kako ove godine dominira soj A, H1N1, što znači da se očekuje više plućnih komplikacija.

Do sada je registrirano 1125 oboljelih, od kojih je trećina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Respiratori zauzeti

Zbog velikog broja pacijenata i komplikacija uzrokovanih gripom, svi respiratori na Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević su zauzeti i to je alarmantno. Ali dobra je vijest da je nakon apela liječnika reagiralo Ministarstvo i da je osiguralo dodatne uređaje kako bi svi pacijenti mogli dobiti potrebnu skrb.

Zbog komplikacija, četiri su osobe spojene na jedan uređaj koji ih održava na životu, javlja RTL.

“Imali smo problema i s opremom, manjka respiratora, ali zahvaljujući Ministarstvu uspjeli smo to riješiti pa ćemo dobiti neke respiratore i uspjet će se nabaviti da ovu epidemiju nekako pregrmimo”, kazao je Marko Kutleša iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Kaos je na intenzivnoj njezi u zagrebačkoj Zaraznoj, ali i na hitnom prijemu.

“Gripa se zahuktava, sve je više bolesnika. Jučer ih je bilo 200. Neki su bili teško bolesni, završili su kod nas na intenzivnoj njezi, jedna bolesnica je došla iz Pule”, rekao je Kutleša.

Trećina zaraženih gripom iz Dubrovačko-neretvanske županije

Voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Miljenko Ljubić izjavio je u petak za Hinu kako su na krajnjem jugu Hrvatske zabilježena 383 slučaja gripe, što je trećina od 1125 zaraženih u Hrvatskoj, pa su zbog toga i zbog očekivane epidemije od petka popodne zabranjeni posjeti u dubrovačkoj bolnici.

Ljubić je istaknuo kako je najviše zaraženih u Dolini Neretve, na području Metkovića i u okolici, ali, dodao je, riječ je o kliničkim slučajevima od kojih je laboratorijski potvrđeno tek njih tridesetak.

“Ove godine val gripe stigao je ranije nego inače i sam početak se čini nešto intenzivnijim, posebno u Dolini Neretve. Možemo reći kako trenutačno u Hrvatskoj nemamo epidemiju, nego umjeren broj oboljelih”, rekao je Ljubić.

U Splitsko-dalmatinskoj zabranjen posjet pacijentima

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednjih je tjedan dana od gripe oboljelo pedesetak ljudi, doznaje se od epidemiologinje županijskog Zavoda za javno zdravstvo Diane Nonković, a budući da se prava epidemija tek očekuje, splitski KBC i ove je godine zabranio posjete pacijentima.

Diana Nonković je rekla da taj zavod u Hrvatski zavod za javno zdravstvo redovito šalje uzorke oboljelih koji se javljaju s težom kliničkom slikom, a sve što je u zadnje vrijeme poslano bilo je pozitivno.

“Do sada smo poslali oko 90 uzoraka, od čega je polovica pozitivna, ali velika većina u posljednjih tjedan dana je pozitivna. To su još mali brojevi u županiji u odnosu prema cijeloj Hrvatskoj, gdje je oko 1200 oboljelih.

Zasad nismo dosegli vrhunac epidemije, a kada dođe do toga, onda će se mjesec dana u kontinuitetu i intenzivno javljati novi slučajevi gripe. To će biti u siječnju i veljači”, rekla je Diana Nonković. Dodala je da na uzorcima koje su poslali na analizu posljednjih desetak dana imaju sve pozitivne pacijente, a prošlih je tjedana jedan do dva pacijenta bio pozitivan, što znači da sezona epidemije gripe dolazi “na velika vrata”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...