Escherichia coli i stafilokok u svakom su petom bazenu u Hrvatskoj

Od 7743 uzorka vode iz 1128 javnih bazena diljem Hrvatske njih 18 posto pokazalo se neispravnim, odnosno sadržavalo je neku bakteriju ili nusprodukt dezinfekcije bazenske vode. Najučestalija bakterija je Pseudomonas aeruginosa, a analizom su utvrđeni i E. coli, zlatni stafilokok, Legionella pneumophila.

Najčešća neispravnost bazenske vode otkriva, međutim, povišenu koncentraciju trihalometana, koji nastaju u “kombinaciji” s drugim organskim tvarima u vodi. Trihalometani najčešći su nusprodukt dezinfekcije javnih bazena u Hrvatskoj, a mogu se progutati, ući putem kože, udisati, piše Večernji list.

Njihova povišena koncentracija, pronađena u 10 posto uzoraka analizirane bazenske vode, pokazuje, među ostalim, da se ta voda previše klorira. Iz izvještaja ove kontrole, koji je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, vidi se da je povišena koncentracija trihalometana češća i viša na vanjskim bazenima nego onima unutarnjima kao i u bazenima koji su punjeni morem gdje je ta koncentracija tri puta veća nego u bazenima punjenima slatkom vodom.

– Bazenske se vode mogu onečistiti tijekom rada bazena; pokazalo se da su kupači glavni izvor organske tvari koja je potrebna za stvaranje nusprodukata dezinfekcije. Ako je broj kupača velik, a voda se ne mijenja, već samo dodatno klorira, neminovno nastaju trihalometani i ostali nusprodukti dezinfekcije. Mikrobiološka ispravnost bazenskih voda se ne smije dovoditi u pitanje, ali je potrebno provoditi mjere dezinfekcije na takav način da stvaranje nusprodukata dezinfekcije bude minimalno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...