Galovac dobiva dječji vrtić vrijedan 3,2 milijuna kuna

U Ministarstvu poljoprivrede jučer su potpisani ugovori o financiranju 11 dječjih vrtića sa 45,4 milijun kuna koje je s osnivačima vrtića potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić. Jedan od njih gradit će se u Zadarskoj županiji – za dječji vrtić u Galovcu Agencija će izdvojiti 3,2 milijuna kuna.

Ugovori su rezultat natječaja vrijednog 1,36 milijardi kuna za operaciju 7.4.1. ‘Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo” Programa ruralnog razvoja RH, od čega je 836 milijuna namijenjeno isključivo izgradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića. Ostatak raspoloživog novca osiguran je za vatrogasne domove, sportske terene, javne prometne površine i sličnu infrastrukturu koja će ruralni prostor učinili poželjnim mjestom za život i rad. Natječaj je bio raspisan u lipnju ove godine nakon što je kroz istu mjeru s 288 milijuna kuna već sufinancirano 57 projekata izgradnje vrtića.

„Kako smo i obećali, nastavljamo s financiranjem izgradnje, rekonstrukcije i opremanja dječjih vrtića. Drago mi je da smo danas, niti mjesec dana od potpisivanja ugovora za 113 vrtića, potpisali novih 11 ugovora, pa je ukupni odobreni iznos potpore do sada premašio 945 milijuna kuna. Ugovore o financiranju potpisujemo kako se odobre, pa do okončanja procesa obrade očekujemo ugovore za oko 200 dječjih vrtića. Želimo razviti naša ruralna područja, poboljšati kvalitetu života i stvoriti mogućnosti da svaki kraj Lijepe naše bude privlačan za život, pogotovo mladim ljudima. Imamo sredstva za brojne investicije, a ulaganje u obrazovanje djece – koja su naša budućnost, uvijek mora biti na prvom mjestu”, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Nakon potpisivanja ugovora jedinice lokalne samouprave kreću s provedbom postupka javne nabave radi odabira izvršitelja radova za svoje odobrene projekte. Vrtići će biti izgrađeni u naseljima do 5.000 stanovnika, a financijska potpora iznosi od 80 do 100% investicije, odnosno između 15.000 i 1 milijun eura po projektu. Mrežom vrtića pokrit će se više od trećine jedinica lokalne samouprave.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...