Grad Nin neće mijenjati iznos paušalnog poreza

Na 16. sjednici Vijeća Grada Nina, koja je održana 22. siječnja, raspravljalo se o visini paušalnog poreza, nakon čega se donijela jednoglasna odluka da iznos visine paušalnog poreza po krevetu odnosno smještajnoj jedinici, ostaje isti kakav je i dosad bio. Izmjenom Zakona o porezu na dohodak obveza je gradova i općina donijeti novu odluku o visini paušalnog iznosa po krevetu odnosno smještajnoj jedinici u vrijednosti između 150,00 i 1.500,00 kuna.

Visina paušalnog poreza po krevetu, po smještajnoj jedinici u kampu i/ili kamp odmorištu i po smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj, određuje se prema području naselja u kojem se djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu pružaju na sljedeći način:

NIN, ZATON – 300,00 kn

GRBE – 210,00 kn

NINSKI STANOVI, POLJICA BRIG, ŽERAVA – 150,00 kn

Visina paušalnog poreza odnosi se na obveznike koji organiziraju smještaj:

u sobi, apartmanu i kući za odmor do najviše 10 soba odnosno 20 kreveta

u kampu i/ili kamp odmorištu, organiziranom na zemljištu, s ukupno najviše 10 smještajnih jedinica, odnosno za 30 gostiju istodobno

u objektu za robinzonski smještaj, najviše do 10 smještajnih jedinica odnosno za 30 gostiju istodobno

Godišnji paušalni porez plaća se tromjesečno, do kraja svakog tromjesečja, u visini ¼ godišnjeg paušalnog poreza, a primjenjivat će se za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu na području Grada Nina neovisno o prebivalištu ili uobičajenom boravištu poreznog obveznika.

Jednoglasno su prihvaćene i  odluke dopuni odluke o nerazvrstanim cestama, o komunalnim djelatnostima te izradi UPU turističke zone uz prometnicu prema TN Zaton.

Gost sjednice bio je gospodin Ivan Dučić.

Na prethodne dvije sjednice Gradsko vijeće raspravljalo je o problemima sudskog spora Grada Nina protiv Ivana Dučića za raskid ugovora o kupnji stana.

Rasprave o ovoj točki s prošlih sjednica, odgođene su za ovu sjednicu na kojoj je nazočio i gospodin Dučić koji je iznio kronologiju događanja i problematiku, odnosno tijek sudskih postupaka u proteklih 14 godina od kada je ugovor o kupnji stana potpisan.

Zaključak u svezi sudskog spora Grada Nina protiv Ivana Dučića za raskid ugovora o kupnji stana s obje strane dogovorno je postignut.

Rasprava o odluci  o komunalnom doprinosu

„Novi Zakon o komunalnom doprinosu nas obvezuje da u roku od 6 mjeseci donesemo odluku o visini komunalnog doprinosa, stoga želimo potaknuti raspravu kako na gradskom vijeću tako i u javnosti oko kriterija za utvrđivanje doprinosa kojim bi osigurali što bolje uvjete za razvoj i rast Grada. Potrebno je i definirati jedinstvenu vrijednost iznosa koji ne smije biti veći od 10% ekonomske vrijednosti gradnje u RH, a koji otprilike iznosi 138 kn po m3. Izuzetno je nužno odrediti zone sukladno kojima će se definirati određena umanjenja. Stoga se poziva gradsko vijeće i građani da se uključe u predlaganje konstruktivnih rješenja“, istaknuo je Pročelnik U.O. za komunalne poslove, Jozo Mustać.

Gradonačelnik Emil Ćurko na kraju sjednice izvijestio je vijećnike o daljnjim aktivnostima vezanim uz realizaciju projekta odvodnje za područje Nina, Vrsi i Privlake.

Naime, u postupku odabira ponuditelja, izlicitirana cijena je 345 milijuna kuna, nakon čega se iz Ministarstva zaštite okoliša dobilo odobrenje za izbor izvođača radova.

”Na odabir ponuditelja imali smo žalbu koja je u međuvremenu povučena. Održan je i sastanak s predstavnikom tvrtke…Radi se o njemačkoj tvrtki Ludwig Pheiffer Hoch und Tiefbau GmbH &Co.KG koja zapošljava više tisuća djelatnika te izvode složene poslove diljem Europe i Južne Amerike.

Iz tvrtke Vodovod Vir poslan im je prijedlog ugovora koji će se potpisati tijekom veljače.

”Dakle, imamo izvoditelja radova, kao i stručni nadzor. Očekivani početak radova je sada u ožujku a startat će se s više radnih ekipa na sva 4 područja (Nin, Zaton, Privlaka i Vrsi). Radi se o zahvatu od preko 100 km infrastrukturnih radova s  predviđenim rokom konačnog završetka od 4 godine.

Javit će se sasvim sigurno izvjesni problemi kroz ove 4 godine od kojih i  problem organizacije izvođenja radova tijekom turističke sezone. Budući da velik postotak stanovništva ovog područja egzistira upravo od turističke djelatnosti morat ćemo svi pokazati maksimalno razumijevanje jer je sustav odvodnje ipak kapitalni razvojni projekt ovog kraja na čiju se realizaciju čekalo dugi niz godina.”

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...