Guste Santini: “Niži PDV na hranu ne štiti potrošače, samo služi kao subvencija turizmu”

Niža stopa PDV-a na prehrambene artikle, koja je na snazi od prvog dana nove godine, donijet će kućanstvima mjesečnu uštedu od oko 80 kuna, pohvalila se vlada. Obiteljima će prema tome godišnji troškovi biti – 960 kuna niži.

Konzum i Spar najviše su snizili cijene, razlika u cijenama u odnosu na prosinac je 70 do 72 kune, prema istraživanju 24 sata. Slijede Plodine s uštedom od 53 kune, dok su Kaufland i Lidl svoje cijene snizili još početkom prosinca, prenosi Lider.

Što se tiče cijena pojedinih artikala, najosjetnija je razlika u cijeni ribe. Orada je pojeftinila 8 do 27 kuna, oslić oko 5 kuna, kao i meso, jabuke su jeftinije za 50 lipa do dvije kune, grožđe, mrkva, krumpir i naranče do tri kune, a limun kunu, kao i šampinjoni te salata. Cijene kupusa i luka manje su za otprilike 50 lipa, a jaja dvije kune.

I dok predstavnici sindikata uglavnom pozdravljaju mjeru, ekonomski analitičar Guste Santini smatra kako ona ne štiti potrošače, nego služi kao subvencija turizmu.

– Ova je mjera subvencija turizmu, jer najveću količinu hrane prerađuju restorani i hoteli u vrijeme turističke sezone. Turizam ima preferencijalni status u odnosu na tekstilnu industriju, malu trgovinu, drvnu industriju. Država bi trebala voditi ravnopravnu politiku prema svima, jer je preostali dio gospodarstva je na rubu egzistencije.

Niži PDV na hranu, kao i ostale mjere koje je vlada donijela prošle godine pod krinkom rasterećenja poreznih obveznika tragična je i razočaravajuća, zaključuje Santini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...