ostao bez sustava upravljanja

Kapetan “Novalje” o hrabrom manevru: “Nisam imao kormilo, motori su radili, morao sam spasiti ljude”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Mornar je slomio ruku, a još dvoje putnika je ozlijeđeno u pomorskom incidentu u srijedu oko 7.40 u Zadru. Nasreću, jer da nije bilo iskusnog i prisebnog kapetana Ervena Gobina (57), moglo je biti i ljudskih žrtava.

Naime, Jadrolinijin katamaran Novalja na ulazu u zadarsku luku ostao je bez sustava upravljanja. Na njemu je bilo 18 putnika i osam članova posade. Svjedoci su nam javili da se problem vidio s obale – brod se bez kontrole kretao prema mostu preko uvale Jazine.

– Dobro je prošlo, kako je moglo biti. Kapetan je nakon otkazivanja dijela komandi okrenuo brod i intencija mu je bila da ga izvede iz luke na more. Međutim, uskoro je nastupio još jedan kvar i nažalost nije uspio u svom naumu, ali nije udario u brodove kojima je cijelo vrijeme bio okružen, uključujući i jahte privezane na gat, kaže Alen Rukavina, lučki kapetan.

Djelatnici Lučke kapetanije na terenu ispituju kako je došlo do nesreće, a ronioci rade na saniranju trupa broda kako bi ga se uopće moglo od tamo odvesti, pišu 24sata.

– Kad vidim sve ovo, čudi me kako nije bila veća katastrofa. Svaka čast čovjeku, plovio sam godinama pa znam, reagirao je najbolje što je mogao. Par metara ga je dijelilo da uspije izaći iz luke, nažalost nije uspio, kazao nam je jedan od očevidaca.

U jutarnjim satima mostom prelazi mnoštvo pješaka na Poluotok i s njega. Kapetan Erven Gobin tada se odlučio na drastičan potez. Izvrsnim manevrom uspio je okrenuti brod dug oko 42 metra – ugasio je jedan motor, a drugi ostavio u pogonu. Okrenuo je brod za 180 stupnjeva. Pokušao ga je usmjeriti izvan luke kako ne bi ugrozio ribare, benzinsku crpku za brodove, jahte i ostala plovila. Ipak, uspio ga je usmjeriti na gat.

– Zahvaljujući iskustvu i prisebnosti, vidio sam što se događa. Ostao sam bez kormila. Motori su radili. Na vrijeme sam upozorio putnike i posadu. Morao sam ih spasiti – rekao nam je iskusni kapetan Erven koje je 2011. dobio Plavu vrpcu Vjesnika zbog spašavanja ribara. Trup broda je oštećen, ali more nije zagađeno, pišu 24sata.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar