Cestitka_Uskrs

Meteorologinja DHMZ-a odgovara čeka li nas puno snijega ove godine

U petak će Hrvatsku zahvatiti hladni val. Temperature ispod ništice predviđaju se i na obali. Zbog vjetra će osjet hladnoće biti još veći, prenosi N1.

“Dolazi veliki dotok hladnog zraka sa sjevera, nevrijeme kakvo je bilo u Austriji ne bi trebalo pogoditi Hrvatsku, ali od petka očekujemo znatno zahlađenje i minuse čak i u priobalju. Nismo prognozirali prevelike količine snijega, ali u četvrtak bi mogao padati i u Dubrovniku.”, pojasnila je za Novi dan meteorologinja DHMZ-a Lidija Cvitan.

Ovo zahlađenje posebno će btii izraženo na obali, a za minuse i padaline na Jadranu odgovorna je mediteranska ciklona. Zbog vjetra će osjet hladnoće biti još veći. Zato se kroničnim bolesnicima i starijoj populaciji savjetuje da ne izlaze u jutarnjim i večernjim satima jer su tada temperature najniže. Od prošle godine DHMZ izdaje i upozorenja na hladne valove.

Što nas očekuje u siječnju i veljači
Siječanj je započeo s temperaturom hladnijom od prosjeka diljem zemlje. Sve do 13. siječnja očekuju se temperature dva tri stupnja ispod prosjeka, a do 20. siječnja jedan stupanj manje od prosjeka. Od 21. do 28. siječnja temperature bi trebale biti i malo više od prosjeka, a nakon 28. siječnja pa do početka veljače očekuje nas prosječna siječanjska temperatura.

Hoće li biti većih snježnih oborina?
“Ovo je drugi srednji zimski mjesec. Zima je u tijeku, na dulje je manje pouzdano prognozirati, ali ne valja isključiti mogućnost većih snježnih oborina do kraja zime. Najvažnije je pratiti vremensku prognozu”, zaključila je Cvitan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...