ali i od kada će temperature biti iznad prosjeka

Meteorologinja DHMZ-a odgovara čeka li nas puno snijega ove godine

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

U petak će Hrvatsku zahvatiti hladni val. Temperature ispod ništice predviđaju se i na obali. Zbog vjetra će osjet hladnoće biti još veći, prenosi N1.

“Dolazi veliki dotok hladnog zraka sa sjevera, nevrijeme kakvo je bilo u Austriji ne bi trebalo pogoditi Hrvatsku, ali od petka očekujemo znatno zahlađenje i minuse čak i u priobalju. Nismo prognozirali prevelike količine snijega, ali u četvrtak bi mogao padati i u Dubrovniku.”, pojasnila je za Novi dan meteorologinja DHMZ-a Lidija Cvitan.

Ovo zahlađenje posebno će btii izraženo na obali, a za minuse i padaline na Jadranu odgovorna je mediteranska ciklona. Zbog vjetra će osjet hladnoće biti još veći. Zato se kroničnim bolesnicima i starijoj populaciji savjetuje da ne izlaze u jutarnjim i večernjim satima jer su tada temperature najniže. Od prošle godine DHMZ izdaje i upozorenja na hladne valove.

Što nas očekuje u siječnju i veljači
Siječanj je započeo s temperaturom hladnijom od prosjeka diljem zemlje. Sve do 13. siječnja očekuju se temperature dva tri stupnja ispod prosjeka, a do 20. siječnja jedan stupanj manje od prosjeka. Od 21. do 28. siječnja temperature bi trebale biti i malo više od prosjeka, a nakon 28. siječnja pa do početka veljače očekuje nas prosječna siječanjska temperatura.

Hoće li biti većih snježnih oborina?
“Ovo je drugi srednji zimski mjesec. Zima je u tijeku, na dulje je manje pouzdano prognozirati, ali ne valja isključiti mogućnost većih snježnih oborina do kraja zime. Najvažnije je pratiti vremensku prognozu”, zaključila je Cvitan.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar