Ministar Ćorić obišao odlagalište otpada Diklo: “Nužno je započeti sa sanacijom”

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić u srijedu 30. siječnja 2019. godine održao je sastanak s gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem i njegovim suradnicima te predstavnicima Mjesnog odbora Diklo. Na sastanku je bilo govora o sanaciji odlagališta neopasnog otpada Diklo.

Odlagalište neopasnog otpada Diklo nalazi se na području grada Zadra, a koristi se za odlaganje neopasnog otpada od 1963. godine. Pravna osoba koja upravlja odlagalištem je tvrtka Čistoća d.o.o. Zadar.

Prilikom obilaska odlagališta ministar Ćorić je naglasio kako je nužno započeti sa sanacijom samog odlagališta i što prije uspostaviti adekvatnu plohu za odlaganje otpada. U tom smislu, predložio je i terminski plan aktivnosti kako bi se već ove godine započelo sa sanacijom.

Naime, sanacija i zatvaranje odlagališta otpada Diklo jedan je od prioriteta definiran strateškim planovima Grada Zadra u segmentu gospodarenja otpadom te je u skladu s preuzetim obvezama  Republike Hrvatske pristupanjem Europskoj uniji i nacionalnim zakonodavstvom.

Odlagališta komunalnog otpada iznad Dikla treće je najveće u Hrvatskoj, nakon Jakuševca i Karepovca.

Govoreći o aktivnostima Ministarstva na uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj, ministar Ćorić nije propustio istaknuti kako je cilj u što kraćem vremenskom razdoblju kreirati sve pretpostavke za uspješno gospodarenje otpadom. Za realizaciju toga cilja, odnosno kako bi se do 2020. osiguralo odvojeno sakupljanje i recikliranje 50 % otpadnog papira, metala, plastike i stakla te odvojeno sakupljalo, recikliralo i oporabilo 70 % neopasnog građevnog otpada, potrebna je suradnja Ministarstva i jedinica lokalne samouprave odnosno edukacija građana te nabava infrastrukture. Za to su Republici Hrvatskoj na raspolaganju EU sredstva u iznosu od 475 milijuna eura.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...