Nastavlja se suđenje Horvatinčiću za smrt talijanskog para

Na Općinskom  sudu u Šibeniku danas se nastavlja suđenje Tomislavu Horvatinčiću. Ovo je treće suđenje  Horvatinčiću zbog smrti bračnog para Salpietro koji su poginuli kada je na njih u kolovozu 2011. godine naletio gliserom.

Podsjetimo, treće suđenje počinje jer su prve dvije presude Tome Horvatinčiću srušene na Županijskom sudu u Zadru. U prvom suđenju sutkinja Maja Šupe je Horvatinčiću izrekla uvjetnu kaznu, a potom ga na drugom suđenju oslobodila u presudi koja je šokirala hrvatsku javnost.

Naime, sutkinja Šupe povjerovala je u, najblaže rečeno, nekredibilnu Horvatinčićevu tvrdnju o sinkopi zbog kojeg je navodno bio u nesvjesnom stanju u trenutku sudara na moru.

Sudskim vijećem ovaj put predsjeda sudac Ivan Jurišić za kojeg je Horvatinčićeva obrana tražila izuzeće, ali im je zahtjev odbijen kao neosnovan.

Horvatinčićeva partnerica ostaje pri iskazu

Na prošlom ročištu u studenom prošle godine ponovno su saslušani svjedoci Anica Đerđa Dilber koja je s Horvatinčićem bila na brodu u trenutku nesreće i Boris Seljanovski, bivši istražitelj Lučke kapetanije Šibenik.

Treći svjedok koji je bio pozvan, njemački nautičar Klaus Fuchs, koji je jedrilicom prvi prišao Horvatinčiću nakon nesreće, nije se odazvao pozivu na saslušanje pravdajući se poslom.

Anica Đerđa Dilber ostala je pri iskazu koji je dala prije sedam godina na šibenskom sudu, dok je Seljbanovski ostao pri iskazu od rujna 2011. godine jer se ništa u međuvremenu nije promijenilo, javlja Šibenik.in.

DORH predložio da se ispita sin poginulih 

Na prošlom ročištu raspravljalo se i o skici pomorske nesreće za koju su Horvatinčićevi odvjetnici tražili izuzeće kao dokaznog materijala, a Seljanovski je rekao kako je tekst na skici  on napisao prema izjavi optuženika dok je crtež nacrtao optuženi te da o njegovom zdravstvenom stanju tada nije bilo govora.

DORH je dodatno predložio da se kao svjedok ispita sin oštećenika Federico Salpietro, čemu se usprotivila obrana Tome Horvatinčića. Ustrajali su i na prijedlogu da se iz postupka izuzme skica pomorske nesreće koja je, prema njima, nezakonit dokaz.

Taj prijedlog je na kraju odbijen jer je skicu sastavila službena osoba, a zaključeno je kako pitanje vjerodostojnosti nema utjecaja na njezinu zakonitost.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...