Operacija Poskok: “Protiv nas je osim neprijatelja bilo i vrijeme. Mokri smo bili 26 dana, ali motiv je bio velik”

Obljetnica VRO Maslenica obilježava se 22. siječnja. Obljetnica je to prve velike i značajne VRO koja će biti obrazac za organiziranje i provođenje daljnjih borbenih operacija sve do oslobađanja RH i prisiljavanja neprijateljskih snaga na potpisivanje Daytona.

Operacija “Poskok 1. i 2.”

Jedna od ključnih strateških točaka u Domovinskom ratu bio je Velebit. U prvoj polovici ’92. primijećeno je izvidničko djelovanje neprijateljskih snaga koje su mogle ugroziti promet Jadranskom magistralom, jedinom postojećom prometnicom koja je povezivala bojišnice u BiH, Dalmaciju, kao i tada aktivno dubrovačko ratište s ostalim dijelom RH.

U tajnosti se tijekom ljetnih mjeseci počelo sa zaposjedanjem pozicija iznad Gospića, sve do pozicija istočno od NP Paklenica u pravcu stare Alanske ceste koja je povezivala Obrovac s Lovincem preko Tulovih Greda u ukupnoj dužini od gotovo 120 kilometara.

Napravljen je golem logistički napor specijalnih snaga policije koje su se oslanjale na domaće postrojbe planinske satnije Starigrad, koja je do tada nastojala kontrolirati prostor. Teški planinski meteo uvjeti, logistika i transport, izgradnja sustava fortifikacija, sustava veze, uz krvave borbe s neprijateljskim izvidnicama, sve to su jedinice specijalne policije uspješno odradile i zadržale položaje u tišini, u najvećoj mogućoj tajnosti tijekom primirja.

Zauzimanjem i zadržavanjem pozicija na Velebitu, hrvatske snage stekle su veliku stratešku prednost i osigurale početne položaje za sve daljnje oslobodilačke operacije u ovom prostoru. Prva od njih je bila VRO Maslenica, koja će uslijediti 22.siječnja ’93. Ovi uspjesi opisani su u videu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...