Poslodavci s mora već traže sezonske radnike, plaće će biti i do 20 posto veće

Poslodavci, predstavnici hotelijerskih kuća s mora, u potrazi za sezoncima sve ranije pohode kontinentalni dio, posebice istok Hrvatske, i već godinama to rade preko kontinentalnih područnih ureda.

Tako je vinkovački Područni ured HZZ-a organizirao već osam posjeta poslodavaca koji traže sezonske radnike za turističku sezonu 2019. Kako bi što bolje odgovorili zahtjevima poslodavaca i kvalitetnije uskladili ponudu i potražnju radnih mjesta, HZZ od studenoga do veljače provodi anketiranje među nezaposlenima o njihovim namjerama i spremnosti za rad na morskim destinacijama.

Najtraženiji kuhari, konobari i slastičari

No već sada se neslužbeno zna kako su poslodavci spremni za zanimanja kuhara, konobara i slastičara ponuditi veće plaće i za 10 do 20 posto, a uz to sezoncima gotovo svi nude besplatan smještaj i hranu, piše Glas Slavonije.

U prošloj godini od siječnja do rujna u Hrvatskoj su najviše bili traženi kuhari, pomoćni kuhari, konobari, spremačice, recepcioneri, trgovci, čistači i druga zanimanja u području usluga smještaja, pripreme i služenja hrane te trgovine na veliko i malo.

U tom je razdoblju bila potreba za 23.652 sezonska radnika u Hrvatskoj, a zaposleno ih je nešto manje, 22.144.

Prema podacima Područnog ureda Vinkovci koji pokriva i Županju i Otok, u 2018. s ovog je područja bilo zaposleno 1317 sezonaca, i to najviše na jadranskoj obali u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Na poslovima sobarice bile su zaposlene 164 osobe, na konobarskim poslovima 153 osobe, kao pomoćni kuhari 125, pomoćni konobari 115 osoba, a na poslovima čistača zaposleno je 108 osoba. S evidencije Područnog ureda Vinkovci sezonski je posao u prošloj godini pronašlo 98 kuharskih radnika, 93 kuhara i 57 prodavača, dok su 102 osobe zaposlene u proizvodnji, a 35 u poljoprivrednim sezonskim poslovima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...