Poslodavci u turizmu oduševljeni idejom o zapošljavanju umirovljenika

Hrvatska udruga turizma (HUT) podržava omogućavanje rada umirovljenicima do četiri sata dnevno uz zadržavanje isplate pune mirovine i ocjenjuje da bi ta mjera mogla pomoći kvalitetnijoj pripremi sljedeće sezone.

Turistički poslodavci u priopćenju ističu kako se velik broj radnih mjesta u turizmu može popuniti ljudima zrele životne dobi, koji žele i mogu raditi i nakon odlaska u mirovinu. To bi, kako navode, moglo značajno utjecati na kvalitetniju pripremu sezone.

“Zaposlenici koji žive u područjima blizu mjesta rada uvijek su bili prioritet prilikom zapošljavanja, a uvoz radne snage je rješenje samo u situaciji kada domaće tržište rada ne može udovoljiti svim potrebama gospodarstva”, smatraju u HUT-u.

“Velika vrijednost za poslodavce”

Direktor HUT-a Veljko Ostojić vjeruje da se radi o nastavku liberalizacije mogućnosti rada umirovljenika koji su ispunili uvjete za punu mirovinu i tako podmirili sve zakonske obveze tijekom svoga radnog vijeka.

“Umirovljenici koji žele i mogu raditi od velike su vrijednosti za poslodavce, jer im njihovo radno i životno iskustvo omogućuje brzu prilagodbu, a mlađim zaposlenicima mogu biti izvor stjecanja znanja i bržeg uhodavanja u posao”, kaže Ostojić.

Zapošljavanje svih umirovljenika na četiri sata dnevno uz zadržavanje mirovine omogućeno je nedavnim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Umirovljenici koji tako skupe najmanje dvije godine novoga staža mogu tražiti novi izračun mirovine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...