Stiže promjena, očekuju se veće količine snijega; Moglo bi ga biti i na otocima

Utorak je bio relativno topao, unatoč jutarnjim minusima gotovo diljem unutrašnjosti.

Sredinom tjedna posvuda će biti još toplije, napokon i gotovo diljem Dalmacije uz najvišu temperaturu zraka 10 °C i višu. Gotovo proljetnom poslijepodnevnom ugođaju pridonijet će često umjeren, gdjegod i jak jugozapadnjak, na Jadranu uglavnom još i jače jugo.

Već od petka ponovno hladnije, ali ne kao prošlih dana, pri čemu će kišu tijekom petka zamijeniti snijeg, najprije u gorju, zatim i u mnogim nizinama, prognozira Zoran Vakula za HRT.

Zimski ugođaj i osjećaj hladnoće pojačavat će povremeno umjeren, mjestimice prolazno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom dijelu Jadrana često jaka, ponegdje i olujna bura koja pahulje iz unutrašnjosti može donositi i do mora, možda čak i nekih otoka.

Danas sunčano i toplije

Danas će u istočnoj Hrvatskoj i jutarnja i dnevna temperatura biti i do 5 °C viša nego jučer. Prevladavat će sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom, a puhat će slab i umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, prognozira Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Barem djelomice sunčano uz slab do umjeren jugozapadnjak bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Najniža jutarnja temperatura očekuje se između -2 i 1 °C, a najviša dnevna od 9 do 12 °C.

U gorskim predjelima i na sjevernom Jadranu djelomice sunčano uz postupno sve više oblaka, a krajem dana mjestimice već može biti i malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u gorju i jak jugozapadni i južni vjetar. More malo do umjereno valovito. Najniža temperatura zraka od 3 do 8 °C, u unutrašnjosti -5 do 0 °C, a najviša od 10 do 13 °C, u gorju 5 do 9 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Ujutro slaba bura i istočnjak, a zatim slabo do umjereno jugo, na otvorenom jugozapadnjak. Jutro će biti malo hladnije nego u utorak, uz najnižu temperaturu uz more od 0 do 4 °C, a u unutrašnjosti Dalmacije i oko -5 °C, a poslijepodne osjetno toplije – od 10 do 13 °C.

Na jugu Hrvatske većinom sunčano uz uglavnom slab istočni vjetar i buru te malo valovito more, a prema kraju dana umjereno jugo, osobito prema otvorenom moru. Najniža jutarnja temperatura od 0 do 5 °C, u zaobalju i do -4 °C, a najviša dnevna od 9 do 12 °C.

Stiže promjena

U unutrašnjosti u četvrtak porast naoblake, a uglavnom u gorju mjestimice kiša. Jugozapadni vjetar ponegdje može biti i jak, a temperatura će još malo porasti, osobito jutarnja. Od petka će prevladavati oblačno, povremeno s oborinama – uz sjeverni vjetar i zahladnjenje, kiša će prijeći u susnježicu i snijeg, najprije u gorju, zatim i u mnogim nizinama.

Glavnina oborine očekuje se u petak u Gorskome kotaru i Lici, a u sljedećem tjednu povećava se vjerojatnost značajnijeg snijega i u nizinama.

Na Jadranu će sljedećih dana biti umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, u četvrtak uglavnom na sjevernom dijelu, a od petka najvjerojatnije posvuda. Najviše kiše, ponegdje i obilnije, uz grmljavinu, past će u petak, kada na sjevernom Jadranu, uz zahladnjenje i jaku i olujnu buru može biti i snijega.

Jugo će prevladavati južnije od Splita, ali ne jako kao u četvrtak i petak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...