Turisti iz cijelog svijeta birali najljubaznija odredišta u Hrvatskoj, jesmo li među njima?

Internetski rezervacijski sustav Booking.com ove je godine nagrade “Guest Rewiev Award 2018” dodijelio za gotovo 760 tisuća objekata u 219 zemalja i teritorija, pri čemu se Hrvatska našla na šestom mjestu s nešto više od 34 tisuće nagrađenih objekata, kojima su gosti dali najviše prosječne ocjene.

Godišnje nagrade objektima Booking.com dodjeljuje na temelju korisničkog iskustva i ocjena gostiju diljem svijeta koji su smještajne objekte rezervirali putem te platforme i u njima boravili.

U sedmom izdanju godišnje nagrade Guest Review Awards dobilo je 759.845 objekata u ukupno 219 zemalja i teritorija.

Zemlje s najviše nagrada su Italija (106.513), Španjolska (46.646), Francuska (45.286), Njemačka (36.042), Sjedinjene Američke Države (35.626), Hrvatska (34.027), Ujedinjeno Kraljevstvo (31.206), Ruska Federacija (26.729), Poljska (26.572) i Brazil (24.477), priopćeno je iz Booking.com-a.

“U Hrvatskoj je nagradu dobilo 34.027 objekata svih vrsta s ukupnom prosječnom ocjenom recenzija od 9,0, što je uz Novi Zeland, koji nosi istu prosječnu ocjenu, najviša prosječna ocjena gostiju u svijetu”, ističe se u priopćenju.

Među 20 najnagrađivanijih gradova drugu se godinu za redom nalaze tri hrvatska grada – Split je na trećem mjestu, odmah nakon Rima i Sankt Peterburga, dok je Zadar na 16. i Dubrovnik na 20. mjestu.

Iz Booking.coma-a ističu da na temelju udjela objekata koji dobivaju nagradu u 2018. po prvi put otkrivaju najgostoljubljivija mjesta na Zemlji prema recenzijama putnika.

S najvećim postotkom nagrađenih objekata od onih koji ispunjavaju uvjete, najgostoljubljivije su zemlje Austrija, Češka Republika, Poljska, Novi Zeland, Tajvan, Rumunjska, Mađarska, Irska, Srbija i Grčka, navodi se u priopćenju.

Ličani najgostoljubiviji

Najgostoljubljivija odredišta u Hrvatskoj su Slunj, Korenica, Plitvička jezera, Otočac, Rakovica, Skradin, Osijek, Zagreb, Split, Rovinj, kažu u Booking.com-u.

To je, napominju, posebno važno za 72 posto putnika iz Hrvatske koji kažu da su im susretljivi i zanimljivi lokalni stanovnici jedan od najvažnijih faktora prilikom odabira odredišta za sljedeće putovanje.

Kad je riječ o najgostoljubljivijim vrstama smještaja, putnici iz Hrvatske preferiraju iskustva boravka u hotelima, kućama za odmor, apartmanima i vilama, kažu u Booking.com-u.

Također navode kako su apartmani drugu godinu za redom najnagrađivanija vrsta smještaja i čine više od trećine (36 posto) nagrađenih objekata u svijetu 2018. godine, dok su hoteli druga najnagrađivanija vrsta smještaja. Inače, gotovo tri četvrtine (73 posto) svih nagrađenih objekata čine kuće, apartmani i drugi jedinstveni smještajni objekti, uključujući brodove, iglue, smještaj kod domaćina i ladanjske kuće, navodi se u priopćenju.

Iz Booking.com-a ujedno iznose i rezultate nedavnog istraživanja među 21.500 putnika iz 29 zemalja, među kojima je i 500 ispitanika iz Hrvatske, koje naglašava da bi u 2019. godini gotovo pola putnika iz Hrvatske (45 posto) više voljelo boraviti u privatnom smještaju (kući za odmor ili apartmanu) nego u hotelu. Osim toga, više od četvrtine putnika iz Hrvatske (27 posto) kaže da bi razmislili o tome da dodaju svoj dom na stranicu za rezervaciju smještaja tijekom sljedeće godine.

“Bez obzira na vrstu, veličinu ili lokaciju smještajnog objekta, kod naših smo gostiju primijetili da uistinu cijene element ljudske topline tijekom svog putovanja, bilo da se radi o dodatnoj pažnji prema detaljima ili uistinu individualiziranom pristupu usluzi”, ističe potpredsjednik Booking.com-a Olivier Grémillon.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...