U Dragama u tijeku radovi na kanalizacijskoj i vodovodnoj mreži vrijedni 18.5 milijuna kuna

U Dragama je u tijeku izgradnja sekundarne kanalizacijske mreže i obnova vodovodne mreže u vrijednosti 18.5 milijuna kuna.

U Dragama, turističkom i ribarskom naselju u Općini Pakoštane, u tijeku su radovi na izgradnji sekundarne kanalizacijske mreže i obnove vodovodne mreže, odnosno zamjene starih s novim vodovodnim cijevima. Riječ je o trećoj fazi radova koja obuhvaća Drage, odnosno  turističko naselje Dolaška Draga i dio Draga.

– Vrijednost projekta iznosi 18,5 milijuna kuna. Dosad je odrađeno 8  milijuna kuna, preostaju još radovi u iznosu od 10,5 milijuna kuna, rekao  je Marin Colić, direktor Komunalca koji skrbi za vodovod i odvodnju na  području bivše Općine Biograd (Biograd na Moru, Pakoštane, Sv. Filip i  Jakov, Pašman, Tkon).

Ovo što se sad događa je najbolji dio priče u Dolaškoj Dragi i Dragama,  radi se o jednom od najznačajnijih projekta u povijesti ovog naselja s kojim se rješava problem septičkih jama i osigurava trajna čistoća mora.

– Riječ je o vodoopskrbnom distribucijskom području u priobalnim  naseljima od Draga do Sv. Petra, sustavu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i vodovodizaciji te rekonstrukciji distributivnih i tlačnih cjevovoda koji su dotrajali pa se javljaju znatni gubici u vodovodnoj mreži na  ovom području, ističu iz Komunalca.

S obzirom na značajna ulaganja i unaprjeđenje komunalne infrastrukture, Drage, jedinstveni spoj morskog i jezerskog krajolika, Jadranskog  mora i Vranskog jezera, sve više podiže razinu urbanizacije i tako postaju  sredina za ugodno življenje čime će nestati dugogodišnji problem crnih  jama i opskrbe vodom za naselje u kojem tijekom sezone odjednom boravi i 5.000 korisnika.

– Riječ je o više od 250 septičkih jama koje će u suradnji s Hrvatskim  vodama ovim projektom sasvim nestati, poručio je Colić.

U ovom projektu vrlo je važna rekonstrukcija stare vodovodne mreže,  promjena postojećih cijevi s novim. Ovaj projekt trebao bi riješiti kompletni sustav vodovoda za područje pakoštanskog priobalja.

– Pred nama je izgradnja vodospreme, kanalizacije i cjevovoda za turističku zonu Velika Kurela, vodospreme za visoke zone i T3, najavili su iz Komunalca Biograd.

“Hvala svima koji su omogućili ovaj  projekt”

Ovo je Bingo za sve žitelje i vikendaše u Dolaškoj Dragi i u Dragama, bez obzira  imaju li propisno ili ne izrađenu septičku jamu. Osobno tijekom ljeta imam pet ili  šest crpljenja jame, svaka cisterna je od 300 do 400 kuna. Sve je to ništa u odnosu  na smrad zbog kojeg turisti s pravom negoduju. Hvala svima koji su omogućili ovaj  projekt, do neba vam hvala, zahvalio je Tome Vulin.

Paket zakona iz područja vodnoga  gospodarstva

Kao uvjet članstva u EU Hrvatska do 2023. u infrastrukturne projekte, tzv. aglomeracije, treba uložiti više od 30 milijardi kuna. Dio plaća Europa, dio država, dio i  korisnici, a novca nema dovoljno. Shodno navedenom pred nama je reforma upravljanja vodnim sektorom, proces tehničkog i organizacijskog okrupnjavanja i specijalizacije davatelja vodnih usluga. Mali vodovodi pripajaju se velikima, a najvjerojatnije stižu i nove cijene. Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je otvorilo  javno savjetovanje o paketu zakona iz područja vodnoga gospodarstva, a glavne  promjene očekuju lokalne vodovode i kanalizacije, čiji bi se broj sa sadašnjih 190  trebao smanjiti na oko 30. Je li riječ o mogućoj privatizaciji ili se tek radi o uvođenju  samo jednog javnog isporučitelja na uslužnom području županije, pitali smo Colića.

– Voda je život, voda je javno dobro, i mora biti dostupna svima. Voda je nacionalno bogatstvo i kao takva bi trebala i ostati, izričit je Colić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...