U svoj zbrci ste noćas izgubili mobitel? Evo savjeta kako ga lako možete pronaći

Pametni telefoni s operativnim sustavom Android i Appleovi iPhonei dolaze s ugrađenim alatima za praćenje lokacije, aktivnima dokle god su lokacijski servisi (GPS) uključeni, a vlasnik aplikacijama odobrio njihovo korištenje. Evo kako ih možete upogoniti.

Kako pronaći Android koristeći Device Manager?

Sve dok su lokacijski servisi na vašem smartfonu s Androidu uključeni možete posjetiti stranicu Find My Device Android Device Managera i pogledati gdje je vaš uređaj. Precizna GPS lokacija bit će označena malom zelenom sličicom na zemljovidu u Google Maps. Na lijevoj strani mape vidjet ćete tri značajke koje su vam na raspolaganju ako mobitel slučajno nije s vama:

Reproduciraj zvuk (Play a sound): Ova značajka će pokrenuti zvono vašeg smartfona na pet minuta, čak i ako je zvuk utišan. Ako je negdje u blizini trebali biste ga čuti.

Zaštitite uređaj (Lock): Ako ste sigurni kako ste izgubili pametni telefon, možete ga na daljinu zaključati kako nitko ne bi po njemu prčkao.

Izbriši uređaj (Erase): Ako ste izgubili svaku nadu kako ćete uspjeti doći do svog smartfona, možete ga trajno obrisati na daljinu kako se lopov ne bi mogao okoristiti osjetljivim podacima.

Kako možete uključiti lokacijske servise na Androidu i dati Googleu dozvolu da vas prati?

Otvorite Settings, pa zatim Security & Location i potom Location. Zatim otvorite web stranicu Find My Device u istom izborniku kako biste uključili praćenje.

Kako pronaći Android koristeći Googleov Find Your Phone?

Uz Find My Device postoji i stranica Find Your Phone s još više značajki. Na njoj ćete naći popis svih uređaja u koje ste se logirali s vašim korisničkim računom pri Googleu. Odaberite uređaj koji želite pronaći. Dobit ćete poduži popis alata koje možete koristiti:

Zaključajte telefon (Lock your phone): Možete odmah zaključati svoj smartfon.

Pokušajte nazvati izgubljeni telefon (Try calling your phone): Dobit ćete pristup popisu vaših kontakata ili razgovora u aplikaciji Google Hangouts.

Odjavite se na telefonu (Sign out of Google on your phone): Odjavit ćete se iz vašeg korisničkog računa na odabranom uređaju.

Obratite se mobilnom operateru (Reach out to your carrier): Možete se obratiti svom mobilnom operateru kako biste isključili staru karticu SIM i naručili novu.

Razmislite o brisanju uređaja (Erase your phone):Ovo će odmah obrisati sve na odabranom uređaju. Pozor! Jednom kad ga obrišete više ga nećete moći locirati. Stoga ovo treba biti zadnja opcija.

Kliknete li na poveznicu Locate na desnoj strani dobit ćete lokaciju uređaja. Otvorit će stranicu Find My Device. Odaberete li zaključavanje smartfona prikazat će osobi koja ga je našla dugme za poziv na alternativni broj koji ste naveli i poruku kako vas može kontaktirati.

Kako pronaći iPhone koristeći Appleov Find My Phone?

Pokušate li pronaći svoj izgubljeni iPhone koristeći Android naletjet ćete na problem: posjetite li stranicu iCloud kako biste vidjeli lokaciju iPhonea, dobit ćete poruku kako vaš preglednik nije podržan. Srećom, postoji način kako to možete zaobići. U web pregledniku Chrome dovoljno je kucnuti na sličicu izbornika (tri točkice) u gornjem desnom kutu prozora preglednika i s padajućeg izbornika odabrati Request desktop site.

Kad to uključite stranica za logiranje na iCloudu bi se trebala prikazati bez problema. Ulogirajte se u svoj korisnički račun pri iCloudu. Pojavit će se mapa s preciznom lokacijom vašeg iPhonea. Kao i kod Androida, da bi ovo bilo moguće na iPhoneu moraju biti uključeni lokacijski servisi.

Kako pratiti lokaciju smartfona koristeći druge aplikacije?

Što ako, primjerice, želite pratiti kretanje mobitela vašeg djeteta na putu u školu i nazad? To je moguće jedino ako instalirate odgovarajući softver na uređaj kojeg pratite i svoj te uključite lokacijske servise na oba uređaja. Ne vjerujte aplikacijama koje tvrde da to mogu temeljem pukog unosa telefonskog broja: to su prevaranti.

Kako pronaći smartfon koristeći Facebook?

Otvorite Facebookovu aplikaciju na svom pametnom telefonu, pa u njoj otvorite izbornik i skrolajte prema dolje do poveznice Nearby Friends. Kucnete li na nju vidjet ćete koliko je vaših kontakata na Facebooku uključilo dijeljenje svoje lokacije s prijateljima (ili to čine i ne znajući). Vidjet ćete također i lokacije na kojima su se zadnji put logirali u Facebook. Ovo će funkcionirati jedino ako su uključili lokacijski servis na toj društvenoj mreži.

Lokaciju kontakata na Facebooku možete pratiti i putem aplikacije Messenger, koja nudi značajku dijeljenja lokacije uživo s bilo kime tko koristi tu aplikaciju. Otvorite Messenger, kucnite na sličicu Plus s lijeve strane vaše poruke i odaberite sličicu lokacije. Primatelj poruke dobit će malu mapu s lokacijom vašeg mobitela.

Podijelite lokaciju na Google Maps

Obitelji i prijateljima također možete staviti do znanja gdje ste (ili gdje je vaš mobitel) ako otvorite Google Maps i u izborniku na lijevoj strani potražite značajku Location sharing. Kad kucnete na nju dobit ćete opcije dijeljenja lokacije vašeg telefona. Možete odrediti razdoblje ili lokaciju trajno dijeliti dok ne isključite tu značajku. Također možete i odabrati s kime ćete podijeliti lokaciju, piše tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...