Vesela baka Stoja iz Sikova proslavila 99. rođendan: “Rijetko kad idem doktoru”

Jedna od najstarijih stanovnika Općine Sv. Filip i Jakov, baka Stoja Miljanić iz mjesta Sikovo, proslavila je u petak 99. rođendan zajedno s članovima svoje obitelji te polaznicima projekta “Zaželi“ i Crvenog križa koji su joj tom prigodom uručili poklone i pripremili pravo malo slavlje.

Uz baku Stoju i njenu obitelji, slavlju su prisustvovali i načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, koordinatorica projekta “Zaželi“ Milka Milat i ravnateljica Gradskog društva Crvenog Križa Franka Troskot, koji su vitalnoj “skoro pa“ stogodišnjakinji čestitali rođendan i zaželili dobro zdravlje.

Od srca vam čestitamo ovaj rođendan te vam želimo da vas dobro zdravlje i dalje prati, poručio je Zoran Pelicarić.

Načelnik Pelicarić kazao je i kako nije lako doživjeti tako velike godine, a ova vitalna i vesela starica se složila i kazala kako se ona ipak ne osjeća da ima toliko godina.

“Posljednih godina rijetko kad idem k doktoru. U životu sam imala četiri velike operacije i nakon svake sam opet veselo krenula u život i nove pobjede. Živim sa svojim sinom koji mi pomaže i okružena sam dobrom familijom koji su jako dobri i čuvaju me”, zaključila je simpatična baka.

Priznala je i kako nema neke posebne tajne njezine dugovječnosti, no ipak je otkrila jednu rutinu koju je svih ovih godina svakodnevno upražnjavala.

“Skoro svaki dan svog života sam provela radeći u polju, obavljala fizičke poslove, brinula se o obitelji i jela domaću spizu, veselo će baka Stoja.

Iako ne voli previše slatko, uz cvijeće i čestitke, baki Stoji slavlje je uveličano tortom i kolačima. Njezin je dom danas ispunjen pjesmom i veseljem.

Na prvom mjestu čovjek

Općina Sv. Filip i Jakov (Donje Raštane, Gornje  Raštane, Sikovo, Turanj, Sv. Petar na Moru, Sv. Filip i Jakov) u kojoj živi  4.606 stanovnika, prva je od 34 jedinice lokalne samouprave u Zadarskoj županiji, šest gradova i 28 općina, kojoj je odobren i financiran projekt  “Zaželi“.

Projekt “Zaželi“  u koji je uključena baka Stoja, krajnjim korisnicima, odnosno osobama koje trebaju pomoć u kućanstvu, uključujući i društvene aktivnosti, omogućuje jednostavnije, zdravije i sretnije življenje što ujedno utječe na prevenciju prerane institucionalizacije.

Projekt je omogućio obrazovanje i zapošljavanje četiri žene: Jadranke  Rogić, Nade Colić, Slavice Mandić, Zvjezdane Matešić. One su početkom projekta svakodnevno pružale pomoć za 16 krajnjih korisnika.

“Projekt na prvo mjesto stavlja čovjeka, odnosno ljude kojima je pomoć najpotrebnija. Pristup je vrlo individualan. Svaka osoba kod koje se  ide ima različite potrebe i navike“, kazala je Milka Milat, koordinatorica  projekta “Zaželi – program zapošljavanja žena”.

U projekt se aktivno uključila i Općina Sv. Filip i Jakov koja vlastitom odlukom dodatno sufinancira projekt vodeći se osjetljivosti za ljude u trećoj životnoj dobi.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...