Vrsaljko mora na operaciju, dogovoren zahvat 13. veljače u Belgiji

Same loše vijesti oko reprezentacije Hrvatske, odnosno njenih članova, u početku 2019. godine. Jedan od Vatrenih, zapravo, samo proživljava ono što se smatralo neizbježnim već odavno: Šime Vrsaljko mora na operaciju lijevog koljena, s kojim ima velikih problema još od 19. ožujka 2017. godine. Tada se, podsjetimo, u utakmici Atletico Madrida protiv Seville Vrsaljku zarotirala lijeva noga i u tom neprirodnom pokretu stradali su mu ligamenti koljena. Podosta su sporo i ne baš precizno u Atleticu dijagnosticirali Vrsaljkove teškoće. Nalazi magnetske rezonance, međutim, ukazali su na veliku traumu.

Igraču je stradao stražnji križni, ali i medijalni ligament, što je bio početak destabilizacije koljena. Nakon podosta dvojenja i različitih interpretacija liječnika, odlučeno je da Vrsaljko neće na operaciju, nego da će rupturu križnog ligamenta nastojati čim prije riješiti konzervativnim terapijama, pišu Sportske novosti.

Jedan od onih koji su smatrali da bi operativni zahvat artroskopijom bio najbolja opcija bio je liječnik reprezentacije Boris Nemec. Ključan je razlog takvom stavu što se tim zahvatom može kvalitetno učvrstiti ligamente odnosno koljeno, da u nastavku karijere ne bi stvaralo nove probleme. No Vrsaljko je odradio terapije i mukotrpan program posebnih vježbi te se nakon četiri i pol mjeseca vratio u puni pogon, kroz pripreme Atletica. Nažalost, pauza i trauma koljena uzele su danak, uslijedilo je više posljedičnih problema (disbalans mišića) koji su se reflektirali na gležanj, bedreni mišić, leđa, Ahilovu tetivu, što je bitno poremetilo Vrsaljkov status u madridskom klubu. Koljeno je stvaralo veće ili manje bolove i sve je to vidljivo iritiralo i dekoncentriralo hrvatskog reprezentativca. No posvetio kao nikad prije radu i programima vježbi i preventivi, želeći biti spreman za Svjetsko prvenstvo. U Rusiji je Vrsaljko, kao jedan od najvažnijih igrača Dalićeve kompozicije, praktički samo igrao, i to uz ogroman doprinos fizioterapeuta i liječnika. Koljeno je teško podnosilo napore utakmica u zgusnutom turnirskom terminu, ali je igrač stisnuo zube i dao važan doprinos povijesnom uspjehu.

Nažalost, kad je prešao u Inter, cijena tih napora i gotovo dvogodišnjih muka s koljenom došla je na naplatu. Vrsaljko je već u rujnu, nakon što je u Elcheu morao napustiti dvoboj sa Španjolskom nakon dvadesetak minuta, stao i 25 dana bio izvan stroja. Praktički je mogao, i to uz posebne vježbe i terapije, u bolovima, igrati svaku dugu utakmicu. Sasvim je postalo jasno svima da to neće moći unedogled jer su ga problemi s koljenom, o kojima je Vrsaljko ​za SN govorio u studenom (edem na kosti koljena, koja izaziva stalne upale hrskavice), spriječili da pokaže svoje prave vrijednosti zbog kojih je doveden u Inter. Više nije bilo dvojbe da je operacija jedini izlaz iz teške i neizvjesne situacije te je Vrsaljko s liječnicima dogovorio zahvat 13. veljače u Belgiji.

Kakvo je stanje njegova koljena, spoznat će se najbolje kada kirurg kamerom stekne puni uvid, ali je vjerojatno da su 22 mjeseca trošenja tog zgloba ojačala probleme. Zbog toga će ovim zahvatom Vrsaljko trajnije riješiti koljeno, ali će njegovo odsustvo s terena potrajati najmanje šest mjeseci, ovisno o oporavku možda i koji mjesec više. To znači da iznimno važan akter Dalićeve Hrvatske vjerojatno neće sudjelovati u kvalifikacijama za Euro, odnosno da će trebati pričekati do veljače iduće godine da bismo ga opet vidjeli u vatrenom dresu. Ključno je međutim da se igrač sada potpuno oporavi, a s 28 godina imat će itekako dovoljno vremena za nove iskorake već sada velike karijere. No u kojem će to dresu biti, uslijed novonastale situacije postaje neizvjesno, a vjerojatno za Vrsaljka nije ni prioritetno pitanje u ovom trenutku, pišu Sportske novosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...