prijedlog most-a

Zabrana pušenja u javnosti, alkohol u dućanima sakriti, GMO van iz škola!

Arhiva AZD/Ilustracija

Loša hrvatska zdravstvena statistika prema kojoj smo, podsjetimo, u vrhu zemalja EU po broju pušača u odnosu na broj stanovnika, ljudi s viškom kilograma i pijenju alkohola, motiv je radi kojeg je Most nezavisnih lista u saborsku proceduru poslao tri zakona odnosno njihove izmjene, piše Večernji list.

Najzvučniji je onaj kojim se predlaže zabrana pušenja običnih i e-cigareta u javnosti, tj. na svim javnim naseljenim mjestima te na trgovima i ulicama.

Mostovci su tim prijedlozima naveli još niz preventivnih mjera koje bi svakako utjecale na svakodnevicu građana i u konačnici na zdravlje nacije. Tako predlažu i zabranu GM hrane u školama, obvezuju lokalne jedinice da promiču međugeneracijsku solidarnost, da uključuju učenike u volontiranje, da školske kuhinje imaju voće i povrće isključivo iz ekološkog uzgoja itd.

Zakonski je to udar ne samo na pušenje i alkohol nego i na nezdrave navike i način života ukupno. Navode i članak zakona kojim bi posebnim upozorenjima bila označena hrana s visokim udjelom soli, šećera i/ili transmasnih kiselina.

Zabrana pušenja u javnosti, ograničavanje alkohola na kafiće te njegovo “skrivanje” u trgovinama onako kako su danas skrivene cigarete, mjere su protiv najčešćih ovisnosti u Hrvatskoj. Ali i mjere koje bi, kako kaže i voditelj Mostova Savjeta za zdravstvo dr. Bekavac, trebale biti nadstranačke, piše Večernji.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar