Zabrana pušenja u javnosti, alkohol u dućanima sakriti, GMO van iz škola!

Loša hrvatska zdravstvena statistika prema kojoj smo, podsjetimo, u vrhu zemalja EU po broju pušača u odnosu na broj stanovnika, ljudi s viškom kilograma i pijenju alkohola, motiv je radi kojeg je Most nezavisnih lista u saborsku proceduru poslao tri zakona odnosno njihove izmjene, piše Večernji list.

Najzvučniji je onaj kojim se predlaže zabrana pušenja običnih i e-cigareta u javnosti, tj. na svim javnim naseljenim mjestima te na trgovima i ulicama.

Mostovci su tim prijedlozima naveli još niz preventivnih mjera koje bi svakako utjecale na svakodnevicu građana i u konačnici na zdravlje nacije. Tako predlažu i zabranu GM hrane u školama, obvezuju lokalne jedinice da promiču međugeneracijsku solidarnost, da uključuju učenike u volontiranje, da školske kuhinje imaju voće i povrće isključivo iz ekološkog uzgoja itd.

Zakonski je to udar ne samo na pušenje i alkohol nego i na nezdrave navike i način života ukupno. Navode i članak zakona kojim bi posebnim upozorenjima bila označena hrana s visokim udjelom soli, šećera i/ili transmasnih kiselina.

Zabrana pušenja u javnosti, ograničavanje alkohola na kafiće te njegovo “skrivanje” u trgovinama onako kako su danas skrivene cigarete, mjere su protiv najčešćih ovisnosti u Hrvatskoj. Ali i mjere koje bi, kako kaže i voditelj Mostova Savjeta za zdravstvo dr. Bekavac, trebale biti nadstranačke, piše Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...