Zadranin koji je išarao Tuđmana: “Anđeli su mi rekli da to napravim, sprej je s nebesa pao meni u torbu”

Pod parolom “Protiv političke represije”, stotinjak prosvjednika okupilo se jučer poslijepodne ispred spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na raskrižju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu.

Zatražili su da se odbaci optužnica protiv Filipa Drače koji je na postolju spomenika nacrtao srp i čekić te smatraju da je riječ o policijskoj i političkoj represiji, hajki i linču.

Drača: Sprej je ravno s nebesa pao meni u torbu

Prosvjednici, među kojima je bio i Drača, uz nošenje zastava Radničke fronte i Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP) zatražili su i da nadležne institucije počnu i s procesuiranjem i kažnjavanjem odgovornih za uništavanje spomenika i spomen-obilježja pripadnicima Narodno-oslobodilačke borbe (NOB).

Drača je dao izjavu za Index i kazao da su mu anđeli rekli da išara spomenik.

“Serafi su mi tako rekli. Poslali su svoje komesare. To vam je najelitniji red anđela i oni su, kad je taj spomenik bio podignut, imali svoju sjednicu centralnog komiteta i poslali su komesare da mi prenesu zapovijed. Sprej je ravno s nebesa pao meni u torbu”, rekao je Drača za Index.

Radnička fronta: To je politički progon koji želi zastrašiti one koji misle da su srp i čekić simboli koji nas upozoravaju da u društvu postoji podjela

Predsjednička kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović izjavila je da je “represija institucija u slučaju Filipa Drače bila pretjerana”, a objavljivanje njegove fotografije ocijenila je “političkim progonom”.

Ustvrdila je da nisu procesuirani počinitelji koji su uništili više od tri tisuće spomenika i spomen-obilježja NOB-a, ili ako su i procesuirani – onda im se nikada nije objavila fotografija u medijima.

“To je politički progon koji ima za cilj zastrašiti one koji misle da su srp i čekić simboli koji nas upozoravaju da u društvu postoji podjela. Društvo je podijeljeno na način na koji je ovaj čovjek (Tuđman) ispod kojeg je podnožja nacrtan srp i čekić podijelio društvo. To su podjele na onih, kako je rekao, 200 najbogatijih obitelji i onih koji su obespravljena većina i žive od svoga rada. Srp i čekić su simboli koji upozoravaju da u društvu postoje oni koji žive od svog rada i oni koji žive od tuđeg rada”, rekla je Peović.

Po njezinim riječima, tim se podjelama mora stati na kraj, a Dračin čin crtanja srpa i čekića ocijenila je “važnim činom građanskog neposluha”. Naglasila je kako su se sinoć okupili kako bi podržali Draču i one koji su se usudili reći da je naše društvo podijeljeno.

Socijalistička radnička partija Hrvatske: Hajka kao na Divljem zapadu, još je samo falio plakat s natpisom – živ ili mrtav

Pružajući potporu Drači, Kristofor Štokić iz Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP) ustvrdio je da je “povijesni revizionizam od početka 90-ih godina prošlog stoljeća planski diskreditirao najsvjetlije stranice povijesti našeg naroda – NOB i poslijeratnu socijalističku izgradnju” te da su u svakodnevicu “vraćene i afirmirane snage poražene ideologije i vojske NDH”.

“Revizionizam je proveden na svim razinama od medija do obrazovanja”, rekao je on.

Štokić je kazao i da je “hajka za Dračom ličila kao na one na Divljem zapadu” te je još samo “falio plakat sa slikom i natpisom – živ ili mrtav”. Naveo je i da u Hrvatskoj oštećeni partizanski spomenik ili groblje nisu krimen, ali se za “šaranje srpa i čekića provodi medijski linč”.

Na nekažnjavanje počinitelja uništavanja spomenika NOB-a upozorila je i Sandra Kasunić iz Antifašističkog vjesnika te Dimitrije Birač iz Radničkog portala, piše Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...