"Protiv političke represije"

Zadranin koji je išarao Tuđmana: “Anđeli su mi rekli da to napravim, sprej je s nebesa pao meni u torbu”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Pod parolom “Protiv političke represije”, stotinjak prosvjednika okupilo se jučer poslijepodne ispred spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na raskrižju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu.

Zatražili su da se odbaci optužnica protiv Filipa Drače koji je na postolju spomenika nacrtao srp i čekić te smatraju da je riječ o policijskoj i političkoj represiji, hajki i linču.

Drača: Sprej je ravno s nebesa pao meni u torbu

Prosvjednici, među kojima je bio i Drača, uz nošenje zastava Radničke fronte i Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP) zatražili su i da nadležne institucije počnu i s procesuiranjem i kažnjavanjem odgovornih za uništavanje spomenika i spomen-obilježja pripadnicima Narodno-oslobodilačke borbe (NOB).

Drača je dao izjavu za Index i kazao da su mu anđeli rekli da išara spomenik.

“Serafi su mi tako rekli. Poslali su svoje komesare. To vam je najelitniji red anđela i oni su, kad je taj spomenik bio podignut, imali svoju sjednicu centralnog komiteta i poslali su komesare da mi prenesu zapovijed. Sprej je ravno s nebesa pao meni u torbu”, rekao je Drača za Index.

Radnička fronta: To je politički progon koji želi zastrašiti one koji misle da su srp i čekić simboli koji nas upozoravaju da u društvu postoji podjela

Predsjednička kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović izjavila je da je “represija institucija u slučaju Filipa Drače bila pretjerana”, a objavljivanje njegove fotografije ocijenila je “političkim progonom”.

Ustvrdila je da nisu procesuirani počinitelji koji su uništili više od tri tisuće spomenika i spomen-obilježja NOB-a, ili ako su i procesuirani – onda im se nikada nije objavila fotografija u medijima.

“To je politički progon koji ima za cilj zastrašiti one koji misle da su srp i čekić simboli koji nas upozoravaju da u društvu postoji podjela. Društvo je podijeljeno na način na koji je ovaj čovjek (Tuđman) ispod kojeg je podnožja nacrtan srp i čekić podijelio društvo. To su podjele na onih, kako je rekao, 200 najbogatijih obitelji i onih koji su obespravljena većina i žive od svoga rada. Srp i čekić su simboli koji upozoravaju da u društvu postoje oni koji žive od svog rada i oni koji žive od tuđeg rada”, rekla je Peović.

Po njezinim riječima, tim se podjelama mora stati na kraj, a Dračin čin crtanja srpa i čekića ocijenila je “važnim činom građanskog neposluha”. Naglasila je kako su se sinoć okupili kako bi podržali Draču i one koji su se usudili reći da je naše društvo podijeljeno.

Socijalistička radnička partija Hrvatske: Hajka kao na Divljem zapadu, još je samo falio plakat s natpisom – živ ili mrtav

Pružajući potporu Drači, Kristofor Štokić iz Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP) ustvrdio je da je “povijesni revizionizam od početka 90-ih godina prošlog stoljeća planski diskreditirao najsvjetlije stranice povijesti našeg naroda – NOB i poslijeratnu socijalističku izgradnju” te da su u svakodnevicu “vraćene i afirmirane snage poražene ideologije i vojske NDH”.

“Revizionizam je proveden na svim razinama od medija do obrazovanja”, rekao je on.

Štokić je kazao i da je “hajka za Dračom ličila kao na one na Divljem zapadu” te je još samo “falio plakat sa slikom i natpisom – živ ili mrtav”. Naveo je i da u Hrvatskoj oštećeni partizanski spomenik ili groblje nisu krimen, ali se za “šaranje srpa i čekića provodi medijski linč”.

Na nekažnjavanje počinitelja uništavanja spomenika NOB-a upozorila je i Sandra Kasunić iz Antifašističkog vjesnika te Dimitrije Birač iz Radničkog portala, piše Index.hr.

Ostavi komentar koristeći Facebook



 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar