Šatoraš prijetio Zadraninu koji je prepravio grafit “Ubi Srbina” da će mu raznijeti auto; DORH mu dao mladićevu adresu

Mladi Zadranin Jure Zubčić u svibnju 2017. dobio je prilično ozbiljnu prijetnju na Facebooku. U međuvremenu se otkrilo tko mu je prijetio te da je riječ o šatorašu, vrlo aktivnom na prosvjedima u Savskoj.

“Dragovoljac, snajperist-pirotehničar. Nastaviš li kenjati morat ćeš paziti kad otključavaš auto”

“Dobivam neke informacije iz RH da ga puno nešto kenjaš…raspitaj se kod index-ovog Babića tko ti je poslao ovu poruku. Dragovoljac-stranac 1991-1996, Talijanski Židov, snajperist-pirotehničar sa inpozantnim stažem od 16 g. profesionalne službe (5.g. Sayeret Matkal Unit – IDF) Nastaviš li kenjati po Domovini za koju sam se borio morati ćeš paziti kad otključavaš auto i pališ žmigavac u vožnji. Ne moram osobno dolaziti u Zadar, dovoljno je da samo kontaktiram svoju ‘vezu’ iz Izraelske Agencije “M”! Trenutno sam u Vukovaru a sutra letim za Rim…ali imati ću te na umu jer Branitelji u RH nemaju muda za radikalne “poteze”. ZaDomSpreman – hrvatskoj doživotno vjeran!”, pisalo je u prijetnji koja je poslana pod imenom Martneo Stotti-Cohen, dakle s očito lažnog profila.

Prijetnja je uslijedila nakon što je Zubčić na svom profilu objavio otvoreno pismo zastupniku Glasnoviću koje su prenijeli gotovo svi hrvatski mediji. Nakon toga, počeo je primati prijetnje. Prijavio ih je policiji, a tamo je, kako je pisao Index u lipnju 2017., dobio odgovor koji nije očekivao.

Policajac mladiću koji je došao prijaviti prijetnju: “Očekivano je da dobijaš prijetnje”

“Policijski službenik me pitao jesam li politički aktivan, na što sam rekao da jesam, a potom me pitao u kojoj sam stranci. Odgovorio sam mu da sam u SDP-u, na što mi je policijski službenik rekao da je očekivano da dobivam ovakve poruke. Ja sam njemu rekao da ako je očekivano, da onda trebam dobiti policijsku zaštitu, na što je pokušao promijeniti temu. Rekao je kako on nije baš tako mislio…”, ispričao je Zubčić Indexu.

Policajci su mu uzeli kontakt i rekli da će ga obavijestiti, no mjesec i pol dana nitko ga nije kontaktirao. Zubčić je javno reagirao zato što se, kako je ispričao, u se u nekim drugim slučajevima, poput onoga kad su navijači izvrijeđali Janicu Kostelić, reagiralo vrlo promptno, iz čega je zaključio da postoje jednaki i jednakiji.

Nakon teksta na Indexu, Zubčić je ponovno pozvan s policiju. Tada je “po službenoj dužnosti na zahtjev oštećenika” podignuta kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja.

Prijetio mu šatoraš, aktivan na prosvjedima u Savskoj

U međuvremenu je otkriveno tko je stajao iza lažnog profila i poslao prijetnju Zubčiću te da je riječ o šatorašu vrlo aktivnom na prosvjedima u Savskoj, s prebivalištem u Vukovarsko-srijemskoj županije. No, godinu i pol kasnije slučaj i dalje stoji na mjestu, a Zubčić je za Index ispričao što se u međuvremenu događalo.

“Temeljem moj Facebook statusa o tome da se ništa ne radi u tom slučaju Ranko Ostojić je bez mog znanja još 2017. poslao službeni upit što je napravljeno u tom predmetu. 13.9.2017. je policija napravila pretres kod osumnjičenog. Moram reći osumnjičenog je nakon godine i pol ne samo da nema presude, nego postupak nije ni došao do suda. Policija je kod njega napravila pretres privremeno oduzela mobitel i računalo. No ima jedan vrlo čudan detalj. Policija je DORH o svemu tome obavijestila tek u siječnju 2018., dakle četiri mjeseca nakon što su napravili pretres”, ispričao je Zubčić-

Ogorčen je načinom na koji su policija i DORH vodili slučaj.

“Shvatio sam DORH radi protiv mene i ide na ruku osumnjičeniku”

“Ja nijednom kao oštećenik nisam bio na DORH-u koji bi me trebao zastupati. Tu je i onaj slučaj iz policije kad su mi govorili da je on PTSP-ovac, branitelj i zapravo me indirektno nagovarali da odustanem od prijave. U srpnju 2018. sam iz Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru koje je preuzelo slučaj dobio rješenje u kojem piše da će se provesti istraga da je to počinio u neubrojivom stanju. Tome nisu priložili nikavu medicinsku dokumentaciju. Shvatio sam da DORH radi protiv mene i da ide na ruku osumnjičeniku. Ja sam kao žrtva bio prisiljen uzeti odvjetnika umjesto da me zastupa DORH. Tada je odvjetnik poduzeo korake da se rješenje stavi van snage i postavio je pitanje tko je ovlašten procijeniti neubrojivo stanje.

No to što je DORH, ne navodeći nikakvu medicinsku dokumentaciju, nego spominjući tek da je to učinio uslijed PTSP-a, zaključio da je šatoraš Zubčiću prijetio u neubrojivom stanju nije najgore od svega.

DORH odao šatorašu odao adresu mladića kojem je prijetio

“Rješenje je dostavljeno meni i njemu. U njemu su stavili moju punu adresu. Stvarno mu se ne čini mi najsmislenije da čovjek koji je osumnjičen da mi je prijetio da će mi raznijeti auto dobije moju adresu. Ispada da mu pomažu da realizira svoju prijetnju da imaju manje posla”, ogorčen je Zubčić.

Ispričao da je četiri puta davao izjavu o ovom slučaju.

“Četiri puta sam davao istu izjavu policiji, a nije se ništa poduzelo. Ponovno su me zvali kad je predmet prebačen u Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru, iako sam već dao istu izjavu u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru. To je ista institucija. Prošla je godina i pol i ništa se nije pomaklo s mjesta, ali insistirat ću dok se ovo ne završi.. Kad sam vidio kako funkcionira sustav, rekao sam da idem do kraja. Ja od toga odustati neću”, rekao je Jure Zubčić za Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...