Zbog olujne bure na snazi je crveni alarm na Jadranu, očekuju se orkanski udari

Meteoalarm je objavio upozorenje zbog vremena i za danas i za sutra. Cijeli Jadran, osim Istre, u crvenom je, a u Istri je na snazi narančasto upozorenje. Drugi dijelovi Hrvatske su u žutom.

Danas vjetrovito

Promjenljivo oblačno, mjestimice uz slabe oborine te razmjerno vjetrovito očekuje se tijekom dana, stoji u prognozi DHMZ-a.

Na kopnu će snijega i kiše koja se može smrzavati u dodiru s hladnim tlom biti češće u prvom dijelu dana, a slaba kiša rijetko je moguća i na Jadranu.

Puhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar, mjestimice s jakim udarima, a krajem dana na sjeveru zemlje moguće i olujnim. Na Jadranu će umjeren do jak sjeverozapadnjak okrenuti na buru i jačati pa će od sredine dana biti olujnih, podno Velebita i orkanskih udara.

Najviša dnevna temperatura na kopnu od 3 do 7, na Jadranu od 8 do 12 °C.

Upozorenja

Na Kvarneru se očekuje jaka i vrlo jaka, u noći mjestimice olujna bura i sjeverni vjetar. Najjači udari vjetra 35-65 čvorova (65-120 km/h).

U Velebitskom kanalu jaka i vrlo jaka,u noći mjestimice olujna bura i sjeverni vjetar. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h). Navečer se očekuju orkanski udari.

Na području Dalmacije očekuje se jaka i vrlo jaka, u noći mjestimice olujna bura i sjeverni vjetar. Najjači udari vjetra 35-65 čvorova (65-120 km/h).

Mjestimice jaki i olujni udari sjevernog i sjeverozapadnog vjetra. Najjači udari vjetra, 55-75 km/h, očekuju se na zagrebačkom i osječkom području.

Prognoza DHMZ-a po regijama

Istočna Hrvatska

Promjenljivo oblačno, u noći i ujutro uz oborinu na granici kiše i snijega koja se može smrzavati u dodiru s hladnim tlom. Sredinom dana moguća su i sunčana razdoblja, a navečer ponovno mjestimice slab snijeg. Zapuhat će umjeren i jak sjeverozapadnjak, prema večeri moguće i s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka od -3 do 1, a najviša dnevna od 5 do 7 °C, javlja DHMZ.

Središnja Hrvatska

Promjenljivo oblačno, u noći i ujutro uz oborinu na granici kiše i snijega koji se može smrzavati na hladnom tlu. Danju su moguća sunčana razdoblja. Zapuhat će umjeren, popodne i jak sjeverac i sjeverozapadnjak, koji na sjeveru regije može imati i olujne udare. Najniža jutarnja temperatura zraka od -3 do -1, a najviša dnevna 6 ili 7 °C.

Gorski kotar i Lika

Promjenljivo oblačno uz slabu susnježicu i snijeg, uglavnom u noći i ujutro te u Lici ponovno navečer. Zapuhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka od -5 do -3, a najviša dnevna od 2 do 5 °C.

Sjeverni Jadran

Djelomice sunčano, a uglavnom u prvom dijelu dana uz promjenljivu naoblaku može pasti malo kiše. Umjeren sjeverozapadnjak će već ujutro okrenuti na sjeverac i buru, pa će od sredine dana biti olujnih, podno Velebita i orkanskih udara. Najniža jutarnja temperatura zraka od 4 do 7, u unutrašnjosti Istre oko -1, a najviša dnevna od 8 do 11 °C.

Dalmacija

Promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, a samo rijetko može pasti i malo kiše. Umjeren sjeverozapadnjak ujutro će okrenuti na sjeverni vjetar i buru koja će jačati i od sredine dana imati olujne udare. Najniža jutarnja temperatura zraka od 3 do 8, u unutrašnjosti oko -1, a najviša dnevna između 8 i 12 °C.

Sutra još jači vjetar

Umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i hladnije očekuje se sutra. U unutrašnjosti će od sredine dana biti slabog snijega, češće u gorju.

Na Jadranu tek rijetko može pasti malo kiše, a moguće je i malo snijega, ponajprije podno Velebita i na otocima.

Na kopnu vjetar umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni, a na Jadranu će puhati sjeverac i bura, često s olujnim i ponegdje orkanskim udarima.

Najniža jutarnja temperatura između -6 i -1, na Jadranu od -1 do 4. Najviša dnevna od -2 do 3 na kopnu te između 4 i 7 °C na Jadranu.

Prema Meteoalarmu i sutra je veći dio Jadrana u crvenom, osim Istre za koju vrijedi narančasto upozorenje. Vjetrovi će biti jači nego danas.

U Dalmaciji se očekuje jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura i sjeverni vjetar. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h).

U Velebitskom kanalu te na području Kvarnera očekuje se jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura i sjeverni vjetar malo će slabjeti prema kraju dana. Najjači udari vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h).

U kopnenom dijelu zemlje očekuju se olujni udari sjevernog vjetra s najjačim udarima  55-75 km/h.

Od četvrtka do subote snijeg

Od četvrtka do subote očekuje se umjereno i pretežno oblačno uz povremenu slabu oborinu, češću na kopnu.

U unutrašnjosti će povremeno padati snijeg, u subotu uz jugozapadnjak i susnježica te kiša. Na Jadranu će kiše biti samo rijetko, a u četvrtak i petak moguća je i pokoja pahulja snijega i to ne samo nošenog jakim vjetrom. Umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar u petak će slabjeti i u subotu prolazno okrenuti na jugozapadni.

Na Jadranu će umjeren i jak sjeverac i bura s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima oslabjeti u subotu. Hladnije, a ujutro će negativnih vrijednosti temperature biti i ponegdje duž obale i na otocima.

Upozorenje za pomorce

Udari NE i N vjetra u jačanju na 35-55, prema kraju dana i do 75 čvorova. Potkraj dana i u noći ponegdje more 5. Još samo u početku na sjevernom Jadranu ponegdje magla. Mogući su neverini, uglavnom na otvorenom moru.

Stanje

Sa sjevera se približava oslabljena hladna fronta i očekuje se njeno premještanje preko Jadrana.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 3. 1. 2019. u 6 sati

Sjeverni Jadran

Vjetar NW u okretanju na N i NE te jačanju na 14-28, prema kraju dana i noću na 18-32, podno Velebita do 38 čvorova. More 2-3 u jačanju na 3-4, u noći na 4-5. Vidljivost 10-20 km, još samo u početku mjestimice smanjena zbog sumaglice ili magle, osobito uz talijansku obalu. Naoblačenje, zatim mjestimice kiša, mogući su i pljuskovi s grmljavinom, uglavnom na otvorenom moru, a podno Velebita moguć je i snijeg nošen burom.

Srednji Jadran

Vjetar NW u okretanju na N i NE te jačanju na 14-28, prema kraju dana i noću na 18-32, mjestimice i do 38 čvorova. More 2-3 u jačanju na 3-4, u noći na 4-5. Vidljivost 10-20 km. Naoblačenje, zatim mjestimice kiša, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom, uglavnom na otvorenom moru.

Južni Jadran

Vjetar NW u okretanju na N i NE te jačanju na 14-28, prema kraju dana i noću na 18-32, mjestimice i do 38 čvorova. More 2-3 u jačanju na 3-4, u noći na 4-5. Vidljivost 10-20 km. Naoblačenje, zatim mjestimice kiša, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom, uglavnom na otvorenom moru, donosi Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...