Zoran Tadić (59) osumnjičen za mučenje i smrt 30 civila i 13 branitelja u Škabrnji

PU zadarska izvijestila je o rezultatima završene kriminalističke istrage ratnih zločina iz koje proizlazi da je Ratko Mladić zapovjedno odgovoran za zločine 18. i 19.11.1991. godine kada je zapovijedao napadima na Nadin i Škabrnju. Protiv njega je podneseno posebno izvješće, a izravno odgovoran za smrt 30 civila i 13 branitelja koji su se već predali stoga su bili ratni zarobljenici, je 59-godišnji Zoran Tadić iz Loznice u Srbiji.

Protiv njega se podnose kaznene prijave za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika.

Tadić je 1992. godine odselio u Australiju gdje i danas živi, a istraga se proširuje i na ostale članove voda.

“Ovo je najznačajnije kriminalističko istraživanje ratnog zločina provedenog na području PU zadarske jer je upravo tada 32-godišnjak izravno odgovoran za mučenja, zlostavljanja i ubijanje 43. Škabrnjana. U čijim je ubijstvima, uz svoje dobrovoljce i sam sudjelovao”, rečeno je jutros na konferenciji za novinare kojoj su nazočili načelnik PU zadarske Anton Dražina, voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić i voditelj Odjela ratnih zločina Ivan Gambiraža.

Tadića se sumnjiči da je sudjelovao u nasilnom izvlačenju civila, žene, djece i starijih iz skloništa prilikom čega su im prijetili vatrenim oružjem i fizički ih zlostavljali, pucajući im u glavu, vrat i prsa. Ubijeno je 33 civila u dobi od 23 do 88 godina.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...