4,3 milijuna kuna Zadarskoj županiji za zapošljavanje 20 žena koje će skrbiti o 100 starijih

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić danas je u Zadarskoj županiji uručio 17 novih ugovora za Program zapošljavanja žena „Zaželi”. U okviru 17 projekata osigurano je više od 46 milijuna kuna, a 4,2 milijuna kuna predviđeno je za projekt Zadarske županije POKRET (Projekt Osnaživanja KonkuRentnosti i Efikasnosti žena na Tržištu rada), kojem će se na našem području kroz dvije godine zapošljavati 20 žena i skrbiti za 100 starijih osoba.

Ukupno će se u Hrvatskoj zaposliti 232 žene koje će pružati podršku za 1182 starijih, odnosno, osoba u nepovoljnom položaju.

– Podaci govore da je udio žena u strukturi nezaposlenosti u našoj županiji oko 13% veći od muškaraca. Također, velika je prisutnost dugotrajne nezaposlenosti kod nekvalificiranih i srednje kvalificiranih žena. Stoga je Zadarska županija kao nositelj, u suradnji s partnerima, prijavila i dobila sredstva za spomenuti projekt POKRET, čija je ukupna vrijednost oko 4,3 milijuna kuna. Cilj ovog projekta je zaposliti žene na razdoblje od 24 mjeseca, ali im i pružiti certificirano obrazovanje za deficitarno zanimanje na tržištu rada, čime bi postale konkurentnijima za buduće traženje posla. Osim navedenog, ovaj će projekt utjecati i na smanjivanje potrebe za institucionalizacijom 100 starijih osoba, naveo je uoči primopredaje ugovora zadarski župan Božidar Longin.

Projektom će se smanjiti veliki pritisak Dom za starije i nemoćne osobe, a novozaposlene žene će im ovim projektom pružiti potrebnu pomoć u vlastitim domovima.

– S jedne strane pružamo mogućnost zapošljavanja dugo nezaposlenim osobama.

Time se utječe pozitivno ne samo na njihovu egzistenciju, već i na osjećaj samopoštovanja i korisnosti. S druge, pak, strane, omogućava se starijim osobama ostanak u vlastitom domu u kojem će dobiti potrebnu pomoć, a nekima je to čak i važnije od skuhanog obroka i očišćene kuće. Njima to znači i toplu ljudsku riječ i društvo, rekao je župan Longin, zahvaljujući ministru Paviću i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje na uspješnom projektu.

Ministar je također potvrdio kako su 58 nezaposlenih žene, a one u ruralnim područjima koje su starije od 50 godine i pritom s nižim obrazovanjem u pravilu doživotno ostaju bez posla.

– Zaposlit ćemo ukupno oko 7.000 žena koje će pomagati 35.000 kućanstava u dnevnim aktivnostima. Ovaj program je srž Europskog socijalnog fonda jer su žene skupina koja teže ulazi na tržište rada a istovremeno se deinstitucionalizira skrb za starije. Po svakoj nezaposlenoj ženi osigurali smo i 7.5000 kuna za edukaciju, kako bi one nakon završetka dvogodišnjeg razdoblja bile konkurentne na tržištu rada, rekao je ministar Pavić.

Sljedeći korak je osiguranje održivosti programa, o čemu će se povesti računa u novoj financijskoj omotnici, za razdoblje od 2012. godine.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...