Antidoping služba odredila kaznu od četiri mjeseca van terena

Nakon nedavno održanog saslušanja Službe za antidoping u slučaju William Magarity, konačno smo dobili cjelokupan dugoočekivani rasplet ove  situacije.

Podsjetimo, William Magarity suspendiran je zbog korištenja nedozvoljenih lijekova, odnosno zbog ne navođenja istih tijekom dopinške kontrole. Stoga je Služba za antidoping HZTA je 30. studenog prošle godine provela dopinšku kontrolu sportaša Williama Johna Magarityja, izvan natjecanja kojim je utvrđeno prisustvo zabranjene tvari Terbutalina, odnosno kategorija S.3 Beta-2 agonisti, iz Popisa zabranjenih sredstava 2018.

O nepovoljnom laboratorijskom nalazu, Služba je 19. prosinca iste godine obavijestila sportaša i zatražila da dostavi pisano očitovanje i eventualno postojeće terapijsko izuzeće te ga obavijestila da ima pravo zatražiti analizu uzorka B uz valjano upozorenje o presumiranom odricanju ako to ne zatraži. Istog dana, 0 nepovoljnom laboratorijskom nalazu obaviješteni su i Hrvatski košarkaški savez (HKS), Hrvatski olimpijski odbor (HOO), Međunarodni košarkaški savez (FIBA) i Svjetska antidopinška agencija (WADA).

Sportaš William John Magarity je 28. prosinca 2018., na obavijest o nepovoljnom laboratorijskom nalazu, dostavio očitovanje Službi za antidoping HZTA. U očitovanju se navodi da se dobro osjećao prije odlaska na spavanje, ali se u ranim jutarnjim satima probudio zbog velikih poteškoća s disanjem, jer boluje od astme. Pokušao je pronaći svoj Ventolin inhalator te je shvatio da ga je zaboravio u svlačionici, pa je umjesto njega uzeo Bricanyl kako bi ublažio simptome astme. Tijekom dopinške kontrole koja je provedena tijekom večernjeg treninga zaboravio je navesti da je uzeo Bricanyl.

Prema priopćenju, Vijeće smatra da u konkretnom slučaju ne postoji značajnija krivnja sportaša te je prihvatilo očitovanje sportaša koji je objasnio da je koristio lijek koji sadrži zabranjenu tvar isključivo da ublaži simptome astme, a ne zbog utjecaja na sportski rezultat.

Slijedom svega navedenoga, sportašu Williamu Johnu Magarityju, za njegovo prvo kršenje antidopinškog pravila, na temelju odredbi 10.2.2 i 10.5.1.1. Pravilnika, određeno je razdoblje nepodobnosti od četiri mjeseca. U izrečenu mjeru uračunava se vrijeme trajanja privremene suspenzije uvedene 31. prosinca 2018. godine, tako da izrečena mjera ističe dana 30. travnja 2019. te će se igrač moći priključiti momčadi već od 01. svibnja iste godine.

Bitno je naglasiti da je klub uložio maksimalne napore kako bi se navedena kazna što više ublažila, s obzirom da se radi o prekršaju zbog zdravstvenih problema i ublažavanju postojećih simptoma astme.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...