"prema većim ribama je imao respekta"

Bivši zatvorenik o Daruvarcu: “Iskaljivao se na slabijima i radio na stotine sklekova. Novac je trošio na prehranu”

Arhiva AZD/Ilustracija

Darko Kovačević Daruvarac nekoliko minuta iza 8 sati izašao je istražnog zatvora, nakon što su istekli svi rokovi koliko ga se može zadržati u pritvoru prije pravomoćnosti presude.

Na izlasku iz pritvora gotovo je promašio taksi koji ga je čekao pa se morao vraćati, a kratko je novinarima rekao da će ostati u Zadru do pravomoćnosti presude.

No ovog puta uz sebe će imati putovnicu i osobnu iskaznicu. Tijekom boravka u pritvoru prestale su vrijediti mjere opreza koje su donesene prilikom njegova puštanja iz pritvora u prosincu prošle godine. Osim što mu moraju vratiti predane dokumente, prestale su vrijediti i druge mjere – zabrana napuštanja prebivališta, obveza triput tjedno javljanja policiji, te približavanja i kontaktiranja svoje žrtve.

Uvijek se volio ku*čiti prema slabijima, a prema većim ribama je imao respekta, tako nam je bivši zatvorenik zadarskog zatvora opisao Darka Kovačevića Daruvarca (31) koji je u lipnju prošle godine brutalno pretukao zadarsku srednjoškolku.

Prema izjavama Kovačevićevog zatvorskog “susjeda”, svoje frustracije voli iskaljivati samo na slabijima od sebe, pišu 24sata.

Tako se prije desetak godina za vrijeme boravka u zadarskom pritvoru okomio na trideset godina starijeg cimera iz ćelije. Iako se naš izvor ne može sjetiti oko je čega točno sukob kulminirao, dobro se sjeća da je Daruvarac nasrnuo na svog cimera i pošteno ga ispljuskao. No tada su fizički jači pritvorenici stali u obranu 50-godišnjeg slabijeg sitnog kriminalca i Kovačeviću pokazali tko je glavni. Bivši zatvorenik nam priča kako su drugi robijaši Kovačevića nekoliko puta udarili šakom u glavu, a nakon toga se povukao i umirio na svom krevetu. Daruvarac je svoje slobodno vrijeme pretežito trošio na treninge. Iako na njegovu odjelu nije bilo teretane, čak ni one improvizirane, svakodnevno je vježbao radeći stotine sklekova za vrijeme dvosatne šetnje zatvorskim krugom.

U ćeliji je uvijek imao voća

Kako nam kaže dobro upućeni izvor, u to vrijeme je Daruvarac bio jedan od bogatijih zatvorenika pa mu je tako često na zatvorski račun stizao novac koji su mu uplaćivali članovi obitelji. Novac bi trošio najviše na prehranu, a voća je u njegovoj ćeliji bilo u izobilju. Od voća bi radio zdrave napitke koje bi uzimao nakon treninga. Kao što se i na suđenjima pojavljivao u uskim košuljama, i u istražnom zatvoru je nosio slim fit odjeću zbog čega bi nekad bio predmet sprdnje ostalih zatvorenika.

Iako su ga se mlađi i slabiji pritvorenici bojali, Kovačević u zadarskom zatvoru nikad nije imao velikog respekta, a posebice ga je izgubio nakon brutalnog premlaćivanja mlade djevojke, zbog čega je osuđen nepravomoćno na pet godina zatvora na zadarskom sudu.

– Sjećam se da je Daruvarac teško podnosio ljetne vrućine – govori naš izvor. Kao i većina zatvorenika, da bi se barem malo rashladio, Daruvarac bi stao iznad zatvorskog čučavca u sklopu ćelije i polijevao bi se hladnom vodom koju je prethodno natočio u bocu, priča nam sugovornik.

Iako za Daruvarca tvrdi da se pričalo kako je policijski “druker”, zbog toga za vrijeme boravka u zatvoru nije imao privilegije. No, na pik su ga uzeli ostali zatvorenici.

Znate, takve koji sjede na dvije sjedalice u isto vrijeme nitko ne voli – kaže naš izvor.

Kao i u većini zatvora i kaznionica, i u zadarskim ćelijama nerijetko je bilo tijesno.

– U ćeliji, koja ima desetak kvadrata i predviđena je za četiri zatvorenika, nerijetko je boravilo i po njih osmero. Pravosudni policajci bi na sredinu sobe nagurali još jedan krevet na kat, a ako bi bila veća gužva bi stavili i još dva madraca na pod gdje bi pridošlice spavale – kaže nam izvor.

Tvrdi da nisu imali privatnosti ni za vrijeme obavljanja nužde, pogotovo kad bi soba bila nakrcana jer bi tada dodatni krevet na kat imao direktan pogled na čučavac u sklopu ćelije, pišu 24sata.

Ostavi komentar koristeći Facebook 
Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar