radna snaga i dalje je veliki problem

Bliži se sezona, fali radnika; 10.000 Filipinaca spremno je doći u Hrvatsku

Arhiva AZD/Ilustracija

Turistička je sezona pred vratima, a radna snaga i dalje je veliki problem, čak i uz ovogodišnje povećanje kvota dozvola za uvoz radne snage na više od 65.000.

U sektoru turizma kvote su i dvostruko povećane, ali se  procjenjuje da hrvatskom turizmu ipak nedostaje čak 15.000 radnika, javlja HRT.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori stoga je održan okrugli stol o stranoj radnoj snazi kao rješenju za uspješnu turističku sezonu. Ozbiljno se razmišlja o uvozu radnika s Dalekog istoka. Navodno je već 10.000 Filipinaca spremno doći raditi u Hrvatsku.

“Lojalni, kvalitetni, dobri i pošteni”

Ino Munitić, vlasnik pomorske agencije, kaže da su Filipinci jako lojalni, kvalitetni, dobri i pošteni.

Hrvatska gospodarska komora zauzima se za to da se ukine model kvota i prijeđe na novi. Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK, poželjnim smatra onaj model u kojem će poslodavci iskazivati svoje potrebe za radnicima Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

“Ako toga radnika nema u roku od sedam dana, dobit će pravo da uvezu radnika prema svojim potrebama”, kaže.

Joze Tomaš, direktor HGK-a Županijske komore Split, rekao je da se kvote nisu iskoristile zato što “baze odakle su dolazili djelatnici nisu bile zainteresirane za rad na hrvatskom području”.

Suradnja sa školama i hotelima

Radnike se ne traži u zadnji tren, poručuju  poslodavci.

Sandra Čanić, voditeljica Odjela ljudskih potencijala u velikoj hotelskoj kući, kazala je da surađuje sa školama i fakultetima.

“Imamo velik broj praktikanata tijekom godine, a imamo i mnogo pripravnika. To su sve kanali kojima mi zapravo dobivamo dobar kadar”, dodala je Čanić.

 

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar