Bliži se sezona, fali radnika; 10.000 Filipinaca spremno je doći u Hrvatsku

Turistička je sezona pred vratima, a radna snaga i dalje je veliki problem, čak i uz ovogodišnje povećanje kvota dozvola za uvoz radne snage na više od 65.000.

U sektoru turizma kvote su i dvostruko povećane, ali se  procjenjuje da hrvatskom turizmu ipak nedostaje čak 15.000 radnika, javlja HRT.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori stoga je održan okrugli stol o stranoj radnoj snazi kao rješenju za uspješnu turističku sezonu. Ozbiljno se razmišlja o uvozu radnika s Dalekog istoka. Navodno je već 10.000 Filipinaca spremno doći raditi u Hrvatsku.

“Lojalni, kvalitetni, dobri i pošteni”

Ino Munitić, vlasnik pomorske agencije, kaže da su Filipinci jako lojalni, kvalitetni, dobri i pošteni.

Hrvatska gospodarska komora zauzima se za to da se ukine model kvota i prijeđe na novi. Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK, poželjnim smatra onaj model u kojem će poslodavci iskazivati svoje potrebe za radnicima Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

“Ako toga radnika nema u roku od sedam dana, dobit će pravo da uvezu radnika prema svojim potrebama”, kaže.

Joze Tomaš, direktor HGK-a Županijske komore Split, rekao je da se kvote nisu iskoristile zato što “baze odakle su dolazili djelatnici nisu bile zainteresirane za rad na hrvatskom području”.

Suradnja sa školama i hotelima

Radnike se ne traži u zadnji tren, poručuju  poslodavci.

Sandra Čanić, voditeljica Odjela ljudskih potencijala u velikoj hotelskoj kući, kazala je da surađuje sa školama i fakultetima.

“Imamo velik broj praktikanata tijekom godine, a imamo i mnogo pripravnika. To su sve kanali kojima mi zapravo dobivamo dobar kadar”, dodala je Čanić.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...