Do druge godine bez mobitela! Roditelji, evo kad djeca mogu koristiti ekrane i koliko dugo!

Kada kupiti djetetu prvi mobitel, koliko vremena dnevno mogu gledati u ekrane mobilnih i TV uređaja, kakav sadržaj nije preporučljiv najmlađima, samo su neka od pitanja koja muče brojne roditelje u današnjem digitalnom svijetu.

Veliki broj roditelja svjestan je da i sami provode previše vremena uz telefone i na internetu, dijelom zbog posla, dijelom zbog zabave te, ne samo da ne mogu kontrolirati djecu i njihovo korištenje tehnologije, već ne mogu kontrolirati niti sami sebe.

Roditeljima je danas najlakše smiriti dijete s telefonom ili tabletom i često svi kućni problemi, plač i neposluh nestanu čim dijete dobije ekran u ruke i uroni u svijet YouTubea, Pepe, Oblutka i drugih crtanih filmova i videozapisa.

No naravno, problem je ponovno uzeti djetetu telefon iz ruke, kao što je problem što s vremenom djeca često postanu nezainteresirana za druge stvari i žele samo telefone i televiziju. Ne treba niti spominjati kako to nije dobro za odrastanje djece te je konstantno davanje mobilnih uređaja neodgovorno ponašanje roditelja koji si tako osiguravaju malo mira, tišina i vremena za sebe.

Često je, nažalost, jednostavno životni i radni tempo takav da roditelji, i kad dođu kući s posla, moraju sjesti za računalo i raditi jer rokovi na poslu nemaju obzira za roditeljstvo pa je nekada i to jedan od razloga zbog kojih najmlađi na kraju završe s mobilnim uređajem u ruci – kako bi roditelji mogli raditi.

Djeci do druge godine ne trebaju telefoni, tableti i TV

O problemu prekomjernog korištenja interneta među najmlađima razgovarali smo s Marijom Renić iz udruge Roda, izvoditeljicom aktivnosti projekta “Razmisli pa klikni” koji je pokrenut s ciljem edukacije o sigurnom i odgovornom korištenju elektroničkih uređaja, interneta i online servisa dostupnih djeci, ali i roditeljima.

Naglasila je kako roditelji moraju preuzeti odgovornost i razraditi dobar pristup djetetovim prvim koracima na internetu, a pravilnom, sigurnom i odgovornom korištenju digitalnih sadržaja najbolje će ih naučiti vlastitim primjerom.

Time odgajamo odgovorne i samostalne buduće digitalne građane. Uz to, roditelj svojim aktivnim sudjelovanjem u ovom aspektu djetetovog odrastanja, gradi i održava povjerenje koje je ključno kako bi mu se dijete u budućnosti obratilo za pomoć ako naiđe na problem na internetu, kaže Renić.

Na pitanje o ograničenju vremena koje najmlađi provode pred ekranom, podsjetila je na smjernice koje danas prevladavaju među pedijatrima, a to je prvenstveno da djeca do dvije godine nemaju razloga vrijeme provoditi uz ekrane. Dakle, roditelji djece do 2 godine ne bi svojim najdražima trebali davati mobitele i tablete, niti je potrebno da vrijeme provode gledajući TV, a takvo ponašanje trebalo bi poduprijeti vlastitim primjerom, odnosno sami roditelji pred djecom ne bi trebali previše vremena provoditi s mobitelom u ruci, što se mnogima danas čini nemogućim.

Što se tiče malo starije djece, od 2 do 7 godine, pedijatri preporučuju maksimalno dva sata dnevno provođenja pred ekranima pri čemu roditelji trebaju voditi računa o tome da djeci daju pristup isključivo visokokvalitetnom sadržaju, prikladnom za dječju dob. U Hrvatskoj, napominju iz Rode, istraživanja su pokazala da djeca provode više od preporučenog vremena pred ekranima (oko 40 dana godišnje), a statistike pokazuju i nedostatak nadzora.

Prekomjerna uporaba ekrana može ostaviti opasne posljedice na djecu

Kako bi roditelje upozorili na ovaj problem te im pomogli da se bore s brojnim izazovima roditeljstva i odrastanja u digitalnom svijetu, udruga Roda organizira radionice i predavanja čak i u vrtićima za roditelje djece predškolskog izrasta. Dosadašnje iskustvo s radionica pokazalo je da su roditelji iznimno zabrinuti oko opasnosti koje na njihove najmlađe vrebaju s interneta te se ne osjećaju ugodno u situacijama kada moraju postaviti granicevezane uz vrijeme koje njihova djeca mogu provesti uz ekrane ili uz sadržaj koji gledaju.

Kao najčešće poteškoće koje se mogu javiti pri prekomjernoj upotrebi ekrana kod male djece su slabije razvijena motorika, slabiji jezični razvoj, problemi sa spavanjem, promjene u strukturi mozga, slabije razvijena koncentracija itd., upozorila je gđa. Renić.

Istraživanje vezano uz vrijeme koje djeca u Hrvatskoj provode pred ekranima, a koje možete naći u sklopu infografike na stranicama Rode, pokazalo je da s prvim rođendanom uz ekrane vrijeme provodi 40 posto djece, s dvije godine taj broj penje se na 79 posto, a s četiri godine ekrane koriste gotovo sva djeca, njih 97 posto. Isto je istraživanje pokazalo da 70 posto djece koristi TV bez nadzora te čak dvije trećine djece koriste mobitel i računalo bez nadzora, dok polovica roditelja ne zna procijeniti jesu li elektronički uređaji štetni ili korisni iza djecu.

Roda radi i na osposobljavanju odgajatelja djece predškolske dobi za vođenje radionica za djecu i roditelje na temu sigurnog i odgovornog korištenja interneta, s ciljem da odgojitelji steknu određena znanja kako prepoznati djecu koja su u problemu pretjeranog korištenja digitalnih uređaja i da imaju resurse uz pomoć kojih mogu pomoći roditeljima djeteta da promijene te, za dijete, štetne navike.

Također, u okviru projekta “Razmisli pa klikni ide u vrtić ” kreirana je interaktivna slikovnica u kojoj se obrađuju teme relevantne za predškolsku dob koju možete preuzeti ovdje, a svakako pregledajte i brošuru o sigurnom korištenju interneta za djecu do sedam godina.

Za kraj, Marija Renić poručila je roditeljima: Kao što ne prepuštamo djecu ulici, već ih učimo pravilima i kontinuirano ih pazimo do škole (pa i dalje), tako nemojte prepuštati djecu digitalnim ulicama koje donose svoje izazove pa djeca zaslužuju da ih i preko tih ulica vodimo za ruku, javlja Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...