Drastične kazne za muljanje s POS-ovim stanovima; Prisilna naplata kredita jedna je od mjera

Iako su Zakon o društveno poticajnoj stanogradnji (POS) pustili u javnu raspravu, u Ministarstvu graditeljstva još uvijek ne znaju kako će na terenu otkriti stanove koji se nalaze u nelegalnom najamu. Na tom području još i dalje računaju na građane koji će prijavljivati one koji jeftino kupe stan pa ga prodaju ili iznajmljuju.

Tako u Ministarstvu tvrde kako će pitanje provedbe i kontrole utvrditi naknadno, no kazne za one koji krše pravila su poznate. No, kada se utvrde oni koji pravila krše, banke će im odmah kredit proglasiti dospjelim u cijelosti i pristupiti prisilnoj naplati, a kupac će bit dužan, kaže izmijenjeni zakon, isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora.

Nastradat će i oni koji stan moraju prodati iz nužde

Također, iz izmjena zakona proizlazi da će zbog manipulatora nastradati i oni koji stan moraju prodati iz nužde – jer su se supružnici razveli, jer su ostali bez posla pa više ne mogu plaćati kredit, moraju preseliti u drugi grad i slično. Za njih, zasad, u zakonu nema olakotnih okolnosti, piše Novi list.

Izmjenama Zakona o POS-u kamata na javna sredstva u otplati smanjuje se s tri na dva posto, omogućava se, nadalje, izgradnja i kupnja stanova za deficitarna zanimanja te predviđa daljnje subvencioniranje kredita za kupnju stanova na tržištu.

Klauzule u novim ugovorima

Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK, upozorava da ta potonja mjera dovodi do poskupljenja “kvadrata” na tržištu.

“Kako je subvencioniranje mjera ograničenog vremenskog trajanja, dogodi se da zbog velike potražnje i male ponude stanova dođe do povećanja cijena, koje i nakon mjere ostanu zamrznute”, navodi Vujović, dodajući da je mjera s kažnjavanjem dobra.

Dodajmo svemu da će i prije nego što zakon stupi na snagu, u nove ugovore o kupnji POS-ovih stanova, biti ugrađene klauzule o zabrani preprodaje odnosno iznajmljivanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...