buran vikend

Gotovo 2000 vatrogasaca sudjelovalo u 436 intervencija proteklog vikenda

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Gotovo 2000 vatrogasaca sudjelovalo je u 436 intervencija proteklog vikenda, a još gori na području Medaka u blizini Gospića,  izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska vatrogasna zajednica, koja apelira na građane da ne pale vatru na otvorenom za vjetrovita vremena.

Požarom kod Medaka zahvaćena je velika površina, a jednim dijelom vatra je zahvatila i minirana polja što dodatno otežava intervenciju.

– Jaka bura puše i dalje te prenosi vatru čak preko pruge koja je na uzvišenom području. Na terenu je trenutno 14 vatrogasaca s 5 vozila, a gori nisko raslinje i makija – kaže vatrogasni zapovjednik Ličko-senjske županije Hrvoje Ostović te dodaje kako objekti nisu ugroženi.

Proteklog vikenda u priobalju uz jaku buru buknulo je 149 požara niskog raslinja koji su zahvatili 599 hektara, a u gašenju je sudjelovalo 917 vatrogasaca sa 316 vozila.

Najveći požar izbio je u subotu (23. veljače) kod Tribunja gdje je opožareno 160 hektara, a  gasila su ga 42 vatrogasca.

– Od jutros taj je požar lokaliziran te vjerujemo kako će do kraja dana biti proglašen ugašenim – rekao je vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

Na području priobalja poduzeta je i 201 tehnička intervencija u kojoj je sudjelovalo 626 vatrogasaca sa 229 vozila. Te su intervencije uključivale su većinom uklanjanje srušenih stabala i granja, saniranje krovišta te skidanje fasade.

Pojačan broj intervencija nije zaobišao ni kontinentalni dio Hrvatske gdje je bilo 19 tehničkih intervencija u kojem je sudjelovalo 57 vatrogasaca te 67 požara raslinja s opožarenom površinom od 377 hektara.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice još jednom pozivaju građane na dodatan oprez  te da u slučaju požara odmah obavijeste vatrogasce na 193.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar