Gotovo 2000 vatrogasaca sudjelovalo u 436 intervencija proteklog vikenda

Gotovo 2000 vatrogasaca sudjelovalo je u 436 intervencija proteklog vikenda, a još gori na području Medaka u blizini Gospića,  izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska vatrogasna zajednica, koja apelira na građane da ne pale vatru na otvorenom za vjetrovita vremena.

Požarom kod Medaka zahvaćena je velika površina, a jednim dijelom vatra je zahvatila i minirana polja što dodatno otežava intervenciju.

– Jaka bura puše i dalje te prenosi vatru čak preko pruge koja je na uzvišenom području. Na terenu je trenutno 14 vatrogasaca s 5 vozila, a gori nisko raslinje i makija – kaže vatrogasni zapovjednik Ličko-senjske županije Hrvoje Ostović te dodaje kako objekti nisu ugroženi.

Proteklog vikenda u priobalju uz jaku buru buknulo je 149 požara niskog raslinja koji su zahvatili 599 hektara, a u gašenju je sudjelovalo 917 vatrogasaca sa 316 vozila.

Najveći požar izbio je u subotu (23. veljače) kod Tribunja gdje je opožareno 160 hektara, a  gasila su ga 42 vatrogasca.

– Od jutros taj je požar lokaliziran te vjerujemo kako će do kraja dana biti proglašen ugašenim – rekao je vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

Na području priobalja poduzeta je i 201 tehnička intervencija u kojoj je sudjelovalo 626 vatrogasaca sa 229 vozila. Te su intervencije uključivale su većinom uklanjanje srušenih stabala i granja, saniranje krovišta te skidanje fasade.

Pojačan broj intervencija nije zaobišao ni kontinentalni dio Hrvatske gdje je bilo 19 tehničkih intervencija u kojem je sudjelovalo 57 vatrogasaca te 67 požara raslinja s opožarenom površinom od 377 hektara.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice još jednom pozivaju građane na dodatan oprez  te da u slučaju požara odmah obavijeste vatrogasce na 193.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...