HDZ poručio: “Dok smo mi na vlasti, nećete pušiti travu”

Prema rezultatima zadnjih istraživanja zlouporabe sredstava ovisnosti neku ilegalnu drogu bar jednom u životu konzumiralo je 20,3 posto ispitanika, a najčešće korištena ilegalna droga u Hrvatskoj bio je kanabis, istaknuto je u petak u saborskoj raspravi o Izvješću o provedbi nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Hrvatskoj za 2017. godinu.

Taj je podatak iznio državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibićpredstavljajući izvješće čiju je iscrpnost i sadržajnost hvalila većina saborskih klubova apelirajući međutim na veću edukaciju i prevenciju.

“U zdravstvenom sustavu 2017. je ukupno bilo u tretmanu 7.157 osoba što je u odnosu na 2016. neznatno povećanje za 0,7 posto, ali se još uvijek radi o smanjenju u odnosu na 2015. godinu za pet posto. Od ukupno liječenih u 2017. 80,7 posto je uzimalo opijate ili 5.773 osobe. Zbog uzimanja i ovisnosti o drugim psihoaktivnim tvarima liječeno je 1.384 osobe te se može reći da je došlo do povećanja broja osoba liječenih zbog neopijatske ovisnosti za 20 posto”, navodio je Dulibić, prenosi Net.

Na liječenju 957 ljudi

Broj novih osoba u sustavu liječenja, kazao je, povećao se u odnosu na 2016. “U 2017. godini prvi put je zbog ovisnosti liječeno 957 osoba što je u odnosu na 2016. kada je liječena 771 osoba povećanje za 24,2 posto. Prema glavnom sredstvu, od svih novopridošlih osoba njih 204 bili su opijatski ovisnici, a 754 konzumenti ili ovisnici o drugim drogama”, istaknuo je državni tajnik.

‘Mostovka’ Ines Strenja upozorila je na preko 200 tisuća osoba koje imaju problem s alkoholom te je prigovorila jer je ugašeno stotinjak klubova liječenih alkoholičara. “Na području EU pojavila se čak 51 nova psihoaktivna tvar, a mi u Hrvatskoj imamo 21 smart shop koji i dalje funkcionira”, upozorila je.

Strenja Linič o alkoholu

Mišljenja je i kako se još uvijek u Hrvatskoj više ulaže u liječenje nego edukaciju i prevenciju, a iznijela je i zanimljiv podatak da smo po godišnjoj potrošnji s 12,8 litara čistog alkohola u samom europskom vrhu.

HDZ-ovac Ivan Čelić upozoravao je kako su velik problem zatvorenici ovisnici o drogama, ali je i pohvalio naš sustav navodeći kako su u SAD-u zatvori postali prave psihijatrijske bolnice zbog pomanjkanja specijaliziranih odjela.

Za Nadu Turinu Đurić (GLAS) iz izvješća se ne može iščitati ni da smo posebno dobri niti da smo posebno loši. “Ali se ne može iščitati ni da se neki parametri posebno mijenjaju pa bi o tome politika trebala povesti računa. Politika treba reći da nismo dovoljno odlučni da raskrstimo s nekim pojavama”, poručila je.

Za Živi Zid izvješće je neprihvatljivo. “Mi smo predali prijedlog zakona kojim bi se legalizirala indijska konoplja, no vladajuća većina prijedlog je odbila. Sve većem broju je jasno da se radi o ljekovitoj biljci koja pomaže u uklanjanju simptoma bolesti”, zamjerao je Ivan Pernar (Živi Zid).

Aktualizirao je i priču Huanita Luksetića, osuđenog na dvije godine zatvora te Gorana Zakrajšeka koji je dobio 10 mjeseci. “Ljudi su osuđeni samo zato jer su se liječili”, zamjerao je Pernar, poručujući kako se na slučaju sina generalna Kruljca “naš pravni sustav pokazao kao onaj koji se zapravo ne bavi ozbiljnim dilerima i kriminalom”.

“Vi zagovarate legalizaciju konoplje u rekreativne svrhe i to je u redu, ali dok je HDZ-ova vlada legalizacije konoplje u rekreativne svrhe biti neće i to vam odgovorno tvrdim”, poručio mu je HDZ-ovac Čelić. SDP-ovac Domagoj Hajduković kao i ‘mostovka’ Ines Strenja mišljenja su i da je loš potez bio povlačenje Vladinog ureda za borbu protiv zlouporabe droga te njegovo stavljanje pod kapu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Edukacija je bitna. Mali je pomak učinjen upozorenjima na kutijama cigareta, ali nije dao rezultat kakav bismo htjeli jer muškarci kad prilikom kupnje cigareta dobiju kutiju na kojoj stoji ‘Pušenje smanjuje plodnost’ pitaju ‘Jel’ mi možete dati onu o trudnoći’”, rekao je Hajduković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...