Homoseksualcima onemogućili udomljavanje djece; Glasovac: “Zakon je nelogičan, šaljemo ga na Ustavni sud”

Nakon što su životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić u srijedu predali ustavnu tužbu na Zakon udomiteljstvu, koji im onemogućuje udomljavanje djece iako su dobili pozitivnu ocjenu od Centra za socijalnu skrb, iz SDP-a i HNS-a je također najavljeno da će taj zakon poslati na Ustavni sud.

Sabina Glasovac je u ime SDP-a najavila da će Zakon o udomiteljstvu sigurno poslati na Ustavni sud, a zahtjev bi trebao biti gotov do kraja tjedna

‘Bez namjere da utječem na Ustavni sud, mislim da postoje itekakvi elementi da se ukaže na kršenje ustavnih odredbi, prije svega prava na rad jednoj grupaciji ljudi, koji ne samo da su homoseksualnog opredjeljenja, jer nisu diskriminirani svi, nego samo oni koji žive u registriranom partnerstvu, odnosno registriranoj zajednici’, rekla je Glasovac.

Uzmemo li u obzir da je udomiteljstvo profesionalna usluga jer država plaća i mirovinsko i zdravstveno, možemo reći da je skupina hrvatskih građana zakinuta za svoja prava na rad i pružanje takve usluge samo zato jer žive u homoseksualnoj registriranoj zajednici, ističe Glasovac.

Podsjetila je kako je SDP u raspravi o zakonu ukazivao na nelogičnost da životni partneri kao samci mogu udomiti dijete.

‘Nelogično je da osoba homoseksualnog opredjeljenja treba varati državu prijavljujući se kao samac za pružanje usluge udomiteljstva. A ako ste registrirani, živite sa svojim partnerima u zakonom priznatoj zajednici, vi naprosto odmah ispadate’, kaže Glasnovac.

HNS će tražiti dopunu članka u kojem se navodi što je udomiteljska zajednica

Ministrica Nada Murganić ‘vrtila je neku svoju priču’, odgovor na tri puta postavljeno pitanje nije dala, pa nemamo drugih elemenata nego se obratiti Ustavnom sudu i pokušati dokazati da je zakon diskriminatoran, poručila je Glasovac.

Stjepan Čuraj iz HNS-a također je najavio slanje zakona na ocjenu ustavnosti, rekavši da je sada na recenziji pravnih stručnjaka kako bi to bilo proceduralno i procesno sve u redu.

‘Pričekali smo da zakon stupi na snagu da bismo uopće mogli poslati zahtjev. Ostaje jedino dvojba treba li s time ići ispred stranke ili pojedinca koji predstavlja stranku, ali to je više tehničko pitanje, mi i dalje ustrajemo na tome’, rekao je.

Zakon je u suštini dobar, ali s ovim bio bi puno bolji i omogućio udomljavanje daleko više djece, pojasnio je Čuraj i najavio da će tražiti dopunu članka 3. u kojem se navodi što je udomiteljska zajednica.

‘Tu su ispušteni formalni i neformalni životni partneri. Samo tražimo usklađivanje ovog zakona s ostalima, odnosno da se izbaci ta diskriminatorna odredba tako da i formalni i neformalni životni partneri mogu imati isto pravo pred zakonom’, kaže Čuraj.

I HSS-ov Krešo Beljak smatra da Ustavni sud treba ozbiljno preispitati Zakon o udomiteljstvu jer ima brojne rupe i ostavlja stvari nedorečene.

‘Zakon se može izbjegavati na razne načine, što nije dobro. Ljudi koji žele udomiti ili usvojiti djecu, a nisu u standardnoj obitelji, imaju ogroman problem ali ipak to mogu napraviti ako prekrše zakon’, kazao je Beljak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...