Hrvatska pošta: 500 milijuna usluga, 50.000 prigovora, samo 2 opravdana

Popularnost pismovnih pošiljaka lagano pada, no raste broj paketnih.

Trend je to globalnog poštanskog tržišta i to prije svega zbog e-trgovine, s obzirom da je sve više onih koji kupuju online. Pa se poštanski operateri tome prilagođavaju. Pa kako se u tome snalazi najveći operater u Hrvatskoj – Hrvatska pošta?

Od 21 pružatelja poštanskih usluga u Hrvatsko 98 posto hrvatskog pismovnog tržišta drži Hrvatska pošta te 22 posto paketnog tržišta. Ipak, U Hrvatskoj pošti kažu da su posljednje tri godine na tom području narasli pet posto.

Tako je Hrvatska pošta lani imala nešto više od 95 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja. Više je to nego godinu prije, a plan za ovu godinu je 25 milijuna kuna više. U posljednje tri godine Pošta je uložila više od 461 milijun kuna. I to za razne stvari: od obnove voznog parka, strojeve koje nisu mijenjali 17 godina i koji sada pridonose automatizaciji procesa pa sve do najveće i najvažnije investicije: izgradnje novog sortirnog centra u Velikoj Gorici.

Zapošljavaju više od 10 tisuća radnika i kažu da su im troškovi za zaposlenike u posljednje dvije godine porasli za 100 milijuna kuna, odnosno da su vozačima i poštarima primanja porasla za 20 posto. Inače, prosječna plača poštara je tako sada oko 5.200 kuna, što je niže od prosječne plaće u Hrvatrskoj – i to za gotovo 1000 kuna. Ističu da su uveli i sustav nagrađivanja zaposlenika kroz treći, zatvoreni mirovinski stup.

Eventualno nezadovoljstvo građani mogu prijaviti na e-mail ili telefonom. Koliko ih onda godišnje stigne? Odvo je odgovor: na 500 milijuna usluga dobiju 0,01 posto prigovora. A od toga je 0,004% naposlijetku ocijenjeno opravdanim. Preračunato i prevedeno to znači: 50.000 prigovora, od kojih su samo dva opravdana. Najviše od svih tih prigovora odlazi na dostave.

Iz Hrvatske pošte prošle su godine najavili digitalizaciju, velika ulaganja u modernizaciju i nove sortirne centre, te ulazak u jaču tržišnu bitku s konkurentima u corebiznisu – dostavi pisama, pošiljaka i paketa, piše N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...