Jedini preživjeli s Kornata s kamatama bi mogao dobiti oko 5 milijuna kuna

Frani Lučiću, jedinom preživjelom vatrogascu s Kornata, Općinski sud u Zagrebu dosudio je u ponovljenom suđenju milijun i 750.000 kuna odštete. Odluka je donesena u petak i to nakon što je Frane ponovno tužio državu i grad Šibenik. U prvom postupku, podsjetimo, izgubio je od države. Sada je, smatraju mnogi, a i njegov odvjetnik Šime Savić, 12 godina nakon tragedije, nepravda koju je trpio od države donekle ispravljena.

– Zadovoljan sam današnjom presudom koju sam čekao 10 godina. I želim normalno živjeti kao svaki drugi čovjek, kao i vi. Eto – kazao je danas Frane Lučić, prenosi RTL. Podsjetimo, gašenje požara na Kornatima u kolovozu 2007. pretvorilo se u tragediju u kojoj je smrtno stradalo 12 vatrogasaca, a Frane Lučić zadobio je opekline na više od 80 posto tijela, odnosno teške tjelesne ozljede koje su bile nespojive sa životom. Uz ogromnu brigu i medicinsku skrb liječnika i medicinskih sestara u KBC-u Split, gdje se liječio, život mu je spašen. Tužio je Grad Šibenik, lokalni DVD, državu, ali umjesto odštete jer je spašavao državnu imovinu, kazao je Frane lani kada je obišao mjesto tragedije, od vlasti trpi izrugivanja njegovoj žrtvi i ozljedama. Iznos odštete od 1,750 milijuna kuna je glavnica, a zajedno s kamatama Frane Lučić trebao bi dobiti između četiri i pet milijuna kuna odštete. Dakle, kamata daleko nadmašuje glavnicu jer država nije na vrijeme htjela prihvatiti svoju odgovornost u postupku – kazao nam je Šime Savić, zagrebački odvjetnik koji je slučaj vatrogasca s Kornata preuzeo prije godinu dana.

Odlukom suda relativno je zadovoljan, gorak okus ostavlja činjenica da je do ovakve presude prošlo toliko vremena pa se nada da druga strana neće uložiti žalbu i da će se ovaj slučaj završiti, odnosno da će Frane dobiti isplatu. Na pitanje kako je Franje Lučić reagirao na odluku suda, odvjetnik Savić kazao je kako je, zapravo, više tužan nego zadovoljan. – S jedne strane napokon je dobio potvrdu svega onoga što govori već godinama, a s druge strane sav bi taj novac dao da može vratiti zdravlje, prijatelje… – kazao je odvjetnik Savić. On je, kada je preuzeo slučaj, kazao kako tužba ima osnova jer Frane Lučić nije na Kornat otišao kao turist i slučajno stradao. Netko ga je mobilizirao kao vatrogasca, a to je DVD Tisno, netko ga je ukrcao u vojni helikopter, koji je vlasništvo RH, i taj ga je vojni helikopter odvezao gotovo u smrt. Frane je sa svojim kolegama čuvao i gasio požar na Kornatu, koji je nacionalni park i u vlasništvu je RH. Stoga je netko i odgovoran za njegovo današnje stanje i za ono što se dogodilo – kazao je lani Šime Savić medijima, prenosi Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...