Josip iz Zadra ima 18 godina, ne čuje i nepokretan je; Nitko ga ne želi primiti

Josip Grdović iz Zadra rođen je kao zdrava beba prije gotovo 18 godina. No u bolnici je dobio sepsu i od tada traje agonija njega i njegove obitelji.

Josip ne zna gdje je, a vjerojatno ni tko je ispred njega. Ne čuje, ima cerebralnu paralizu od rođenja i cijeli niz teških bolesti. Mrsa, gljivice na plućima i sepsa prikovale su Josipa za krevet. Zadnje dvije i pol godine živi po bolnicama.

Prošle je godine Provjereno ispričalo priču Grdovićevih. Očajni roditelji i dalje preklinju neku instituciju da primi njihova sina. Nakon brojnih sastanaka ništa se nije riješilo, tek je postalo jasnije da za kronično bolesnu djecu nigdje nema mjesta.

“On sve to izdrži”

“Ne znam koliko ga boli i kad ga boli jer ne zna reći, ali vidim da on sve to izdrži pa moram i ja, koliko traje”, kaže Josipova majka Jagoda.

Ona i suprug Ivica svaki dan odlaze vidjeti svog sina u zadarsku bolnicu. Josip je tamo od prosinca prošle godine.

“Josip je sad bolje. On je uvijek dobro, ali zadarska je bolnica takva kakva jest. Ona njemu ne može pružiti ono što mu treba jer je opća bolnica, nemaju stručnjake”, priča za Novu TV otac Ivica.

Josip je sada dobro. Hranu dobiva u tekućem obliku preko kanile koja je direktno spojena preko trbuha.

Samo privremeni smještaj

Grdovići su Josipa pokušali smjestiti u Zagreb, Zadar i Rijeku, pa čak i u specijalnu bolnicu u Bistri. Svugdje su dobili sličan odgovor – Josipa ne mogu primiti ili mogu samo privremeno.

Otac Ivica smatra da je Zagreb jedino rješenje. Ondje će Josip imati sve pa makar bio daleko.

“On treba palijativnu skrb, ali mi to u našim uvjetima radimo koliko možemo, svjesni toga da na pedijatriji to ne možemo. Tražimo uz HZZO i Ministarstvo neki način da to zajedno riješimo”, tvrdi dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar.

I HZZO i Ministarstvo zdravstva, unatoč konkretnim pitanjima o tome kada će se Josipu osigurati kvalitetna skrb, šalju odgovor da rade na rješenju. No nitko od odgovornih ne želi o tome javno pričati, piše Index.hr.

Foto: Nova TV

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...