KK Zadar od HKS-a službeno zatražio ekspertizu suđenja

Kako je i najavio sportski direktor Branimir Longin, od strane kluba i službeno je zatražena ekspertiza suđenja određenih utakmica u sklopu HT Premijer lige i ovogodišnjeg Krešinog kupa. Podsjetimo, u utakmici protiv Cibone odigranoj u polufinalu Kupa nekoliko je poteza sudaca ostalo neobjašnjeno kao što je nedavno bio slučaj i u utakmici odigranoj protiv KK Gorica.

Pismo upućeno HKS-u prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

Potaknuti događanjima na nekoliko zadnjih utakmica i našim razgovorima nakon kojih nismo vidjeli ni najmanji mogući pomak na bolje, javno Vas molim da zajednički pokušamo utvrditi neke činjenice vezano za suđenje i odnos sudačke organizacije prema našem klubu.

Krenut ćemo s nekoliko zadnjih događaja pa Vas molimo u ime KK Zadar da zajednički napravite analizu suđenja na utakmici KK Gorica – KK Zadar i utvrdite je li bilo sudačkih grešaka u toj utakmici, ne samo na štetu našeg kluba već na štetu košarke i košarkaških pravila.

Nakon što utvrdite činjenično stanje, molimo Vas da javno objavite izvješće kontrolora za predmetnu utakmicu i eventualne sankcije za sudačku trojku s te utakmice.

Sve ono na što ukazujemo već duže vrijeme kulminiralo je na jučerašnjoj polufinalnoj utakmici Krešinog Kupa, gdje se ne možemo oteti dojmu da smo grubo oštećeni.

Stoga Vas molim da nam javno odgovorite, da košarkaška javnost dobije odgovor zašto jučerašnju utakmicu nije sudio naš najbolji sudac, Srđan Dožai ili neki od mlađih sudaca, ako smo već svi svjesni da je ta utakmica puno teža sa suđenje od sljedeće polufinalne utakmice. Također, ukoliko smo već apelirali da smo nezadovoljni suđenjem pojedinaca u nekoliko prethodnih utakmica, nije li minimum koji bi trebao biti taj da delegiranje za ovakvu utakmicu prođe bez dotičnog gospodina.

Stoga zahtijevamo javnu ekspertizu suđenja, kao i javno objavljivanje izvješća kontrolora suđenja te objavljivanje eventualnih sankcija za očigledne sudačke propuste na jučerašnjem dvoboju kojima smo ostali uskraćeni za sutrašnju košarkašku feštu i praznik košarke za naš klub, naše navijače i sve košarkaške zaljubljenike u Dalmaciji.

Ukoliko se naknadnom analizom suđenja na ove tri utakmice dokaže da je netko od sudaca oštetio naš klub zahtijevamo najveće moguće kazne i izuzeće tog ili tih sudaca s utakmica KK Zadra do kraja sezone.

Drage sportske kolege, ne pišemo ovo priopćenje u nadi da će se vrijeme vratiti, jer gorak okus nakon jučerašnjeg dana neće isprati Vaša eventualna isprika ili kazna sudačkoj trojci, ali bit će moralna satisfakcija našim igračima, stručnom stožeru i navijačima.

Uz to, bit će i poruka akterima da se njihov rad gleda, kontrolira, da nisu nepogrešivi, ali da se i njihove greške mogu sankcionirati.

Ne možemo se oteti dojmu da se jučerašnji performans upravo dogodio iz razloga što cijela sudačka organizacija gubi doticaj sa stvarnošću i uzima sebi za pravo da budu glavni akteri i kroje sudbinu sportaša na način kakav ne smiju sebi davati za pravo, upravo iz razloga jer su sankcije za takvo ponašanje male ili nikakve.

Zašto je to tako, to je tema za dublje analize, u kojima ćemo rado sudjelovati, sve s ciljem normalnijeg i kvalitetnijeg odnosa sudaca i klubova i dobrobiti hrvatske košarke u globalu.

Naša misija je osigurati najbolje moguće uvjete našem stručnom stožeru i igračima, a jedan od bitnih faktora je pošteno i kvalitetno suđenje, a nećemo odustati od te borbe dok se stvari ne poprave.

Nadam se da će naša apel za bolje suđenje biti prepoznat od svih klubova i da ćemo zajednički doprinijeti boljitku hrvatske košarke.

Mi stojim i dalje na raspolaganju za dijalog, ali s jasnim stavom da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo naš klub, igrače i stručni stožer i omogućimo im da brane boje našeg kluba u poštenim uvjetima.”

KK Zadar

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...