distribuirano u 57 ugostiteljskih objekata

Kujundžić: “Nema opasnosti za one koji su jeli zaraženo meso”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Povodom informacije Sanitarne inspekcije da je prije službenog upozorenja u Hrvatskoj zaraženo poljsko meso distribuirano u 57 ugostiteljskih objekata, ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je kako nema opasnosti za one koji su ga konzumirali s obzirom na to da se radi o mesu koje se prethodno mora termički obraditi.

“Ako je netko konzumirao takvo meso, koje se termički obrađuje, nema opasnosti. Ako se pojeo kebab u kojem je bila Escherichia coli i salmonela, opasnosti više nema nakon termičke obrade, no to ni u kom slučaju ne znači da ne trebamo bolje kontrolirati proizvode da nam se takve stvari ne događaju”, rekao je Kujundžić novinarima uoči sjednice vlade.

Zaraženo meso

Jutarnji list objavio je odgovor Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva po kojem je kebab iz Slovenije, od zaraženog mesa iz Poljske, u kojemu su pronađene bakterije Escherichia coli i salmonela, distribuiran u 57 ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, odnosno da se sporni proizvod određeno vrijeme slobodno nalazio na tržištu prije upozorenja preko sustava RASFF.

Sanitarna inspekcija provela je dosad nadzor u 26 ugostiteljskih objekata, među kojima je bilo 17 objekata s distribucijske liste, utvrđeno je kako je slovenski dobavljač obavijestio kupce o povlačenju proizvoda te su ga oni odmah povukli s tržišta. Također, inspekcija je dodatno provela uzorkovanje kebaba drugih serija pa se čekaju rezultati tih analiza.

Kujundžić je ocijenio kako je Hrvatska u riziku od zaraženog mesa, kao i druge zemlje Europske unije, ali ne postoje procjene koliko takvog mesa završi kod nas.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar