Kula Skrivanat i utvrda Fortica postaju vlasništvo Grada Paga

U ponedjeljak, 11. veljače 2019. održati će se svečano potpisivanje Ugovora između Grada Paga i Ministarstva državne imovine o ustupanju na uporabu dvije nekretnine – tvrđave Fortica i kule Skrivanat. Nakon potpisivanja Ugovora Grad Pag steći će pravo upravljanja sa dva kulturna spomenika.

Ugovor će potpisati gospodin Goran Marić, ministar državne imovine i Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga.

Kula Skrivanat, jedan od najprepoznatljivijih dijelova spomeničke baštine Paga, izgrađena je u 15. stoljeću, a s njenom izgradnjom je započela i izgradnja novog grada Paga 1443. godine. Jedina je preostala kula od nekadašnjih devet koje su okruživale i branile grad Pag.

Utvrda Fortica izgrađena je u 17. stoljeću i nalazi se u blizini Paškog mosta. U prošlosti je bila vrlo važna jer je kontrolirala prolaz između otoka Paga i kopna. Otok Pag se nalazio na važnom pomorskom pravcu, a razni trgovački brodovi koji su se kretali od sjevernog Jadrana prema Dalmaciji i obrnuto često su bili izloženi napadima gusara.

“Ova dva, iznimno vrijedna spomenika kulture urediti će se za potrebe kulturnog turizma te će predstavljati bogatu ponudu Paga gdje će se održavati razne kulturno-zabavne manifestacije poput koncerata, kazališnih predstava, ljetnih radionica i sl.”, istaknuo je Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...