Magnetsko polje Zemlje promijenit će polaritet, znanstvenici otkrili što se događa

Magnetsko polje Zemlje, prema geološkim zapisima, do sada se promijenilo najmanje 183 puta. Promjena magnetskog polja nastavit će se i ubudućnosti, poručuju znanstvenici.

Sjeverni pol sklon je ‘lutanju’, poručuju znanstvenici, no većinu vremena slijedio je predvidljiv put oko relativno malog područja između kanadskih arktičkih otoka. Znanstvenici su zabilježili odstupanja između pravog i magnetskog Sjevernog pola kao i pomjeranja koja se događaju iz godine u godinu.

Promjena magnetskog pola Zemlje nije suočavanje s novom globalnom prijetnjom, poput klimatskih promjena, nuklearnog rata ili pandemija, ističu.

Najava preokreta Zemljinog magnetskog polja će, ipak, potkopati jednu od vještina onih koji su u mornarici, vojsci, izviđačima… – orijentaciju pomoću magnetskog kompasa.

Magnetski kompas usmjerava nas prema magnetskom Sjevernom polu koji će, ako se polovi zamijene, biti daleko od Sjevernog pola na koji smo navikli.

Magnetski Sjeverni pol napustio je točku koju poznajemo kao Sjeverni pol prije otprilike 30 godina i ‘putuje’ Sibirom brzinom od 60 kilometara godišnje. Brzina njegova kretanja određena je kretanjima unutar Zemljine jezgre koja generira magnetsko polje planete.

Struje unutar ogromnog volumena tekućeg spoja nikla i željeza u jezgri mijenjaju se s vremena na vrijeme, a s njihovim pomjeranjem dolazi do pomjeranja i magnetskih polova. Vremenom su znanstvenici uspjeli predvidjeti predstojeće promjene Sjevernog i Južnog magnetskog pola.

Prema bilješkama geologa, do sada je Zemljino magnetsko polje preokrenulo svoj polaritet najmanje 183 puta. Vrijeme promjene magnetskih polova može trajati koliko i jedan ljudski vijek, no neke su trajale i po 1000 godina. Znanstvenici ističu da potrebe za panikom zbog promjene polariteta na Zemlji – nema, piše Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...